Mainos

Hoitohenkilöstö tuskastunut ohjelmisto-ongelmiin

Ohjelmisto-ongelmat ovat kiristäneet hoitohenkilöstön ja johdon välejä useissa sairaaloissa. Käyttäjien mukaan investointipäätöksistä vastanneet johtajat ja ohjelmien valmistajat eivät kuuntele käyttäjien huolia.

MTV:n 45 -minuuttia kertoi eilen sairaanhoitopiirien salaamista muistioista, joissa tietohallintoasiantuntijat varoittavat potilasasiakirjaohjelmien jopa potilasturvallisuutta vaarantavista puutteista. Ohjelmat otettiin käyttöön asiantuntijoiden kielloista huolimatta.

Sähköiset potilasasiakirjaohjelmat kiristävät lääkäreiden ja johdon välejä muun muassa Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä Kotkassa. 67 lääkäriä, peräti 95 prosenttia koko sairaalan lääkärikunnasta, on allekirjoittanut kirjelmän, jossa johtajia edellytetään pikaisesti palauttamaan lääkäreille toimintamahdollisuudet erikoissairaanhoidon toteuttajina.

Lääkäreiden mukaan ohjelmistopuutteet heijastuvat väistämättä potilastyöskentelyyn.

- Se mikä siinä on ongelmana on se, että se lähtökohdiltaan ei ole rakennettu sairaalan toimintaa varten, vaan muuhun tarkoitukseen ja sitten siihen on ympätty päällekkäin useita lisätoimintoja. Siitä se sitten tulee, että se on hidas ja jäykkä, Kymen keskussairaalan keuhkosairauksien osasto apulaisylilääkäri Alexander van Assendelft kertoo.

- Olen kyllä sitä mieltä, että se tuotiin liian raakana meille käyttöön. Olemme olleet koekäyttäjiä ja meidän hermoja on todella koeteltu sen takia, Kymen keskussairaala lastenosaston ylilääkäri Hannu Haavisto luotaa kokemuksiaan.

Kotkassa lääkärit ovat kannelleet huolestaan myös Lääninhallitukseen. Sairaanhoitopiirin johto ei heidän mukaansa ole puuttunut riittävän ripeästi ohjelmisto-ongelmiin.

- Kyse on muutosprosessista ja siihen liittyvästä tuskasta. Kyllä me ollaan muutosvaiheessa varmaan vielä hyvin pitkään. Olen sanonut, että meidän staattinen tila on dynaaminen muutos. Me ollaan jatkuvassa muutostilassa, Kymenlaakson sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Ermo Haavisto sanailee.

Lääkäriliitossa ohjelmistopuutteisiin tuskastuneiden lääkäreiden yhteydenotot ovat arkipäivää. Pelätään, etteivät ongelmat korjaannu, koska mittavien järjestelmäinvestointien jälkeen ei ole enää varoja käyttäjien havaitsemien puutteiden korjaamiseen.

- Tietojärjestelmäasioissa aina on kysymys isoista rahoita. Silloin kun tämmöisiä ohjelmistoja hankitaan, kun se perushankinta on tehty, niin on tietysti kauhean vaikea lähteä muuttamaan sitä valittua linjaa, Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Timo Kaukonen pohtii.

Kymen keskussairaalassa lääkärit jatkavat taisteluaan. Apua on pyydetty Lääninhallituksen lisäksi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta sekä Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.