Mainos

Hoitoalan palkankorotuksilla halutaan turvata palvelut

Super ja Suomen Lääkäriliitto uskovat palkkasopimuksen syntyvän ennen nykyisen sopimuskauden loppua. Superin mukaan olematon tasa-arvoerä kaatoi sopimuksen.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Lääkäriliiton puheenjohtaja Olli Meretoja sanoo, että Lääkäriliitto antoi KT:lle yksityiskohtaiset tiedot sopimuksen pohjaksi kaksi viikkoa sitten.

- Kuntatyönantaja on itse asettanut neuvottelujen aikataulun. Meillä on vielä runsaat kolme viikkoa sopimuskautta jäljellä, ja aikataulumme pitää.

Lääkäriliiton mukaan lääkärien viroista on täyttämättä kahdeksan prosenttia. Vuokralääkäreitä on kahdeksan prosenttia, joten vakinaisista viranhoitajista on 16 prosentin vajaus tällä hetkellä.

- Palkankorotusta tarvitaan takaamaan kansalaisten lakisääteiset terveyspalvelut.

Meretojan mukaan erikoistuville lääkäreille haetaan korkeampaa palkankorotusta.

- Erikoistuvien lääkärien palkka on jäänyt jälkeen muista lääkäreistä ja yleiselläkin tasolla. Tämä palvelisi myös tasa-arvosopimusta, koska seitsemänkymmentä prosenttia erikoistuvista lääkäreistä on naisia.

"Tasa-arvoerän olemattomuus kaatoi sopimuksen"

Superin puheenjohtajan Juhani Palomäen mukaan sopimus kaatui olemattomaan tasa-arvoerään, joka oli esityksen mukaan noin 50 euroa. Palomäen mukaan poliittisen järjestelmän uskottavuus kärsii, jos hallitus ei voi lunastaa sopimuksia.

Hyvät hoitopalvelut taataan hyvällä palkalla. Superin tarkoituksena on saada palkkoihin korotusta estämään hoitajapulaa. Hoitoalalla on hänen mukaansa myös muita kriisipesäkkeitä, joihin palkannostoa tarvitaan.

Palomäki sanoo, että yhteisen sopimuksen ei tarvitse kaatua hoitajajärjestöjen sopimuksesta kiletäytymiseen.

- Kolme muuta järjestöä voivat tehdä sopimuksen näillä ehdoilla, jos se on heille riittävä. Hoitoalan päättävät elimet kokoontuvat huomenna. Meillä on koko kuukausi aikaa.

Palomäki kieltää, että vaatimuksien piilossa pito ennen neuvotteluita olisi hankaloittanut neuvotteluja. Hänen mukaansa palkankorotusneuvottelut eivät ole huutokauppaa korotusprosenteilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.