Mainos

Hoitamaton kipu saa aikaan mittavat kulut

Kipu aiheuttaa joka kolmannen terveyskeskuskäynnin.Yleisimpiä kivun aiheuttajia ovat selkärangan sairaudet, nivelrikko, olkapään sairaudet ja vammojen jälkitilat.

Kipu aiheuttaa joka kolmannen terveyskeskuskäynnin. Suomen kivuntutkimusyhdistyksen mukaan kipu liittyy 40 prosenttiin lääkärissä käynneistä.

Jatkuvasta kivusta kärsivien ihmisten terveydentila ja elämänlaatu ovat huomattavasti heikompia kuin muiden. Kuitenkin kipu on usein alihoidettu.

Terveystaloustieteen professori Harri Sintonen sanoo, että jatkuva kipu heikentää unta ja mielialaa ja tavallisista tehtävistä suoriutumista. Hän puhui Kivuntutkimusyhdistyksen järjestämässä Mitä kipu maksaa -symposiumissa tänään.

Yleisimpiä kivun aiheuttajia ovat selkärangan sairaudet, nivelrikko, olkapään sairaudet ja vammojen jälkitilat. Jatkuessaan kipu aiheuttaa erittäin suuret välilliset kulut.

Suomalaiset olivat vuonna 2005 eniten sairaslomalla tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia eli yhteensä 5,2 miljoonaa päivää. Samana vuonna tuki- ja liikuntaelinsairauksien perusteella maksettiin työkyvyttömyyseläkettä lähes 700 miljoonaa euroa. Selkäsairauksien osuus oli tästä summasta suurin.

- Me maksamme kivun takia valtavia summia, kun korvaamme työkyvyttömyyttä, dosentti Timo Pohjolainen sanoo.

Syöpäkipuja ei hoideta tarpeeksi

Kivuntutkimusyhdistyksen mielestä syöpäkivun hoidossa on nykyisellään ongelmia ja syövän aiheuttamat kivut lisääntyvät tulevaisuudessa, kun syövät yleistyvät väestön ikääntyessä. Jo nyt 20 000 suomalaista sairastuu vuosittain syöpään. Suomessa lääkärit määräävät eurooppalaisittain varsin nihkeästi potilailla vahvoja kipulääkkeitä opioideja.

- Syöpäkivun hoito on Suomessa epätasa-arvoista, Kymenlaakson keskussairaalan Kipupoliklinikalla työskentelevä erikoislääkäri Eero Vuorinen sanoo. Hän on huolissaan erityisesti kuolevien syöpäpotilaiden kivunhoidon puutteista. Heistä neljä viidestä tarvitsee tehokasta kivunhoitoa.

Niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin tutkimusten mukaan syöpäkivusta noin puolet on alihoidettua. Itse tauti aiheuttaa kivuista suurimman osan ja hoidot vajaat 25 prosenttia. Syöpäpotilaista kohtalaista tai voimakasta kipua kärsii jossakin vaiheessa 40-50 prosenttia ja sietämättömistä kivuista 25-30 prosenttia.

Jos syöpäpotilaan kipuja ei hoideta kunnolla, kotihoito ei onnistu, sosiaalinen elämä kutistuu, lääkkeitä käytetään turhaan ja potilas kärsii.

- Hoitamaton syöpäkipu heikentää myös vastustuskykyä ja altistaa näin infektioille, Vuorinen sanoo.

Suurin osa syöpäpotilaista selviää kivunhoidosta yksinkertaisella lääkityksellä, tableteilla. Kipupumppua tarvitsisi joka kymmenes, epiduraalihoitoa ja neurokirurgiaa muutama sata potilasta. Kuitenkaan monissa paikoissa ei ole sovittu, mistä tarvittava tekniikka saataisiin nopeasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.