Mainos

Hoitajille lisätehtäviä lisäpalkan sijaan

Sairaanhoitopiirien johto siirtäisi osan lääkärien tehtävistä hoitajille. Hoitajien palkankorotuksiin kunnilla ei kuitenkaan olisi varaa.

Sairaanhoitopiirien johto haluaa siirtää osan lääkärien tehtävistä hoitajille, kertoo MTV:n uutisten tekemä kysely. Hoitajien palkankorotuksiin kunnilla ei kuitenkaan johtajien mukaan ole varaa. Paljon tehtäviä on kaikessa hiljaisuudessa jo siirretty hoitajille.

MTV:n uutisten tekemässä kyselyssä kaikki vastanneet sairaanhoitopiirien johtajat halusivat siirtää osan lääkärien tehtävistä hoitajille.

Siirtää haluttiin mm. avohoidon kontrollikäynnit, pienten toimenpiteiden jälkitarkastukset, verenpaineen ja ylipainon hoito sekä flunssapotilaat.

- Ei sillä pystytä hoitamaan koko lääkärivajetta, mutta se on yksi keino vastata siihen ahdinkoon, joka tässä on tulluy. Meillä on ollut lääkäreistä tiukkaa, ja se on pakottanu hakemaan uusia työkäytäntöjä, kuntayhtymän toimitusjohtaja Hannu Leskinen Kainuun sairaanhoito- ja erityishuoltopiiristä kertoo.

Kainuussa hoitajien työn vaativuutta arvioidaan parhaillaan ja tavoitteena on lisäpalkka lisätehtävistä. Hoitajien yleisiin palkankorotuksiin ei kuitenkaan johtajien mukaan ole varaa - vain Etelä-Pohjanmaalla rahojen arveltiin riittävän pieneen korotukseen.

- Jos nyt kysytään yleisesti, että onko meillä varaa, niin eihän meillä ole minkään ammattiryhmän kohdalla varaa tehdä merkittäviä muutoksia, Leskinen kertoo.

Terveydenhuollon ammattijärjestön mielestä yhtälö ei toimi. - Jos ajatellaan sitä, mikä on tällä hetkellä hoitohenkilökunnan työn vaativuus ja vastuullisuus, niin palkka ei vastaa sitä. Eli jos halutaan että jatkossakin koulutettu hoitohenkilökunta hoitaa suomalaisissa sairaanhoitopiireissä sairaita, niin parempaa palkkaa tarvitaan, puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola Tehystä painottaa.

Keskustelu aiheesta jatkuu viimeistään syksyn tupokierroksella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.