Mainos

Hoitajien ylistetty imago romahti työtaistelussa

Tehyn vuoden 2007 työtaistelu aiheutti voimakkaan tunnereaktion suomalaisessa lehdistössä. Tutkimuksen mukaan alkuvuodesta ylistetyt hoitajat muuttuivat mediadraaman pyörteissä ahneiksi ja moraalittomiksi, kun Tehyn palkkatoiveet ja kovat työtaistelukeinot ylittivät kutsumustyön perinteen ja sukupuolihierarkian niille asettamat rajat. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston pro gradu -tutkielmasta "He eivät antaneet periksi vaikka televisiossa näytettiin keskoskaappeja: pääkirjoitukset ja kolumnit Tehy-draaman tulkkeina".

Tutkimuksen mukaan alkuvuonna Tehyn palkkakyselystä alkunsa saanut neutraali ja osin jopa voimakkaasti Tehyn tavoitteita tukenut lehtikirjoittelu leimahti politisoituneeksi arvo- ja moraalikeskusteluksi Tehyn irtauduttua kunta-alan palkkaneuvottelurintamasta, paljastettua sen tavoittelemat palkankorotukset ja julistettua työtaistelukeinokseen harvoin käytetyn joukkoirtisanoutumisen.

Kirjoituksissa perinteinen nais- ja hoitajakuva sekä hoivatyön kutsumustyön perinne asettuivat ristiriitaan Tehyn toimien ja vaateiden kanssa. Ennen kaikkea Tehyn kieltäytyminen suojelutyöstä ja irtisanoutumisten ulottaminen teho-osastoille tuomittiin monissa kirjoituksissa potilaiden heitteillejätöksi.

Tehyn lisäksi media kritisoi vahvasti muun muassa hallitusta, jota syytettiin katteettomista vaalilupauksista ja vastuunpakoilusta yhteiskuntaa uhkaavan kriisitilanteen ratkaisemisessa.

Tutkimus paljastaa, että voimakkaasta arvostelusta huolimatta Tehy ja sen toimet saivat myös puolustajia, ennen kaikkea naiskolumnisteista. Lehdistön hämmästykseksi myös kansan tuki säilyi Tehyn takana viime metreille saakka.

Kirjoituksissa tunnustettiin laajasti hoitajien palkkakuoppa, mutta samalla se nähtiin ikään kuin olemuksellisena osana yhteiskuntamme rakenteita. Palkkakuopan purkaminen työtaistelussa "miesten keinoin" koettiin kutsumusluonteiselle naisammatille sopimattomaksi.

(MTV3)

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola muistelee Tehy-neuvotteluja (toim. Kalle Siira)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.