Mainos

Hoitajien palkkakiistan sovittelu jatkuu tiiviisti

Työriidan selvittely siirtyi erityiselle lautakunnalle valtakunnansovittelijan ehdotuksesta. Lautakunta kokoontuu seuraavan kerran maanantaina. Sille toivotaan työrauhaa, joten lautakunta toimii poissa julkisuudesta. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan lautakunnan työ on lähtenyt ripeästi käyntiin.

Tehyn ja kuntatyönantajien työriitaan pyritään saamaan aikaan ratkaisu mahdollisimman nopeasti. Hoitajien joukkolähdön välttämiseksi perustettu sovittelulautakunta kokoontuu jatkossa lähes päivittäin. Mitään takarajaa ei kuitenkaan ole sovittu.

Lautakunnan puheenjohtajaksi valitun arkkiatri Risto Pelkosen mukaan mahdollisen esityksen pitäisi valmistua hyvissä ajoin ennen 19. marraskuuta uhkaavia irtisanoutumisia, koska osapuolilla tulee olla aikaa käsitellä mahdollista ehdotusta.

Tehyläisten terveiset sovittelulautakunnalle

Lautakunta piti ensimmäisen kokouksensa iltapäivällä. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius kutsuttiin lautakunnan sihteeriksi.

Työriidan selvittely siirtyi erityiselle lautakunnalle hänen ehdotuksestaan. Lautakunnassa on jäseninä sekä kiistan osapuolia että ulkopuolisia.

Pelkonen on optimistinen

Pelkonenkaan ei lähtenyt arvioimaan lautakunnan työn etenemistä tai mahdollisuuksia löytää ratkaisu. Esimerkiksi palkankorotuksiin vaadittua rahoitusta tai sopimuksen pituutta ei tässä vaiheessa voi arvioida. Hän sanoo kuitenkin olevansa optimisti.

- En minä nyt tähän ryhtyisi, ellen uskoisi että tässä ollaan voittajia.

Pelkonen luonnehti suostumistaan tehtävään kansalaisvelvollisuudeksi. Hänen pyrkimyksenään on tukea keskusteluja ja löytää luovia ratkaisuja. Pelkonen korostaa, että lautakunnan esityksen tulee olla yksimielinen, sillä muutoin sen läpimeno olisi vaikeaa.

-Eiväthän ne mielipiteet siellä kentällä mihinkään muutu.

Tämänpäiväisessä tapaamisessa oli määrä Pelkosen mukaan tutkia "pelikenttä" ja tehdä suunnitelmia siitä kuinka edetään.

Käytännön valmistelua vetää kolmen kopla

Salonius kutsuttiin lautakunnan sihteeriksi. Kaksi muuta sihteeriä ovat Tehyn ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäälliköt.

Työriidan selvittely siirtyi erityiselle lautakunnalle valtakunnansovittelijan ehdotuksesta. Lautakunnassa on jäseninä sekä kiistan osapuolia että ulkopuolisia virkamiehiä ja asiantuntijoita.

Noin 12500 Tehyn jäsentä on uhannut irtisanoutua, ellei heidän palkoistaan synny sitä ennen tyydyttävää ratkaisua.

Tehy tavoittelee hoitajille 24 prosentin kuoppakorotusta kahden ja puolen vuoden aikana. Kuntien muiden henkilöstöryhmien hyväksymä palkkaratkaisu olisi tuonut hoitajille yli 12 prosentin korotukset.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen on määrä kertoa tilannearvioistaan huomenna iltapäivällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.