Mainos

Hoitajat sitoutuneita työhönsä

Suomessa hoitajien keski-ikä on korkeampi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Lähivuosina moni alalla oleva jää eläkkeelle ja hoitohenkilöstön tarve kasvaa.

Suomalaiset hoitajat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan vahvasti sitoutuneita työpaikkaansa ja ammattiinsa.

Sitoutumista heikentävät erityisesti kokemus oman työn vähäisestä merkityksestä, huonot kehittymis- ja vaikutusmahdollisuudet sekä huono työilmapiiri ja esimiestyö.

Kasvatustieteiden maisteri Marjukka Laine selvitti hoitajien sitoutuneisuutta työterveyshuollon alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa. Hoitajien työolosuhteita tutkittiin vuosina 2002-2005 kymmenessä Euroopan maassa. Suomessa tutkimukseen osallistui 4000 hoitajaa.

Joka viides suomalainen hoitaja harkitsi tutkimuksen mukaan työpaikasta lähtemistä usein, ja joka kuudes harkitsi ammatista luopumista. Nuoret, määräaikaiset ja henkisen hyvinvointinsa huonoksi kokevat hoitajat harkitsivat muita useammin työpaikasta ja ammatista lähtemistä.

Alan sisällä hoitajia kiinnostivat avoterveydenhuolto ja sairaalat. Vähiten hoitajia kiinnosti siirtyminen terveyskeskusten vuodeosastoille.

Suomalaisten hoitajien keski-ikä on korkeampi kuin useissa muissa Euroopan maissa. Lähivuosikymmeninä moni hoitaja on jäämässä eläkkeelle. Samanaikaisesti hoitohenkilöstön tarve kasvaa. Tutkimus muistuttaa, että hoitotyön vetovoima on siksi entistäkin tärkeämpää säilyttää nuorten keskuudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.