Mainos

Hoitajat pelkäävät lupausten tuottavan vain ropoja

Hoitoalan järjestöt ovat osoittaneet tänään mieltään Helsingissä. Hoitajat pelkäävät, että tasa-arvotuposta on tulossa tasa-arvoropo.

Hoitoalan ammattijärjestöt ovat vaatineet eduskuntatalon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa riittävää panostusta koulutetun hoitohenkilöstön palkkaukseen. Palkkaneuvotteluissa esillä ollut 150 miljoonan euron tasa-arvolisä on hoitajien mielestä riittämätön.

Järjestöt muistuttivat erityisesti hallituspuolueita vaalien alla annetuista lupauksista. Eri puolueet lupasivat korjata palkkatason, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus turvataan ja osaavan työvoiman riittävyys varmistetaan. Asiasta on myös kirjaus hallitusohjelmassa.

Tehyn ja SuPerin kunta-alan neuvottelujärjestön puheenjohtaja Juhani Palomäki huomautti, ettei summalla saada kuin 40-50 euron tasokorotus hoitajien palkkoihin. Alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä ei sillä korjata.

Hoitajat epäilivät, että tasa-arvotuposta on tulossa tasa-arvoropo. Mielenosoituksen kylteissä nimettiin palkkatasa-arvon turvallisuushaasteiksi hallitus, hallitus ja hallitus sekä runoiltiin: Rahalupaus vankka, sumutus sankka.

Hoitajien sanoma kiinnosti kansanedustajia. Eduskuntatalon portailla oli parhaimmillaan nelisenkymmentä edustajaa vastaanottamassa viestiä.

Oppositio sai tilaisuuden moittia hallitusta saituudesta ja valtion satsaussumman piilottelusta. Hallituspuolueiden harvalukuiset puhujat korostivat, että pallo on palkkaneuvottelijoilla.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei käynyt mikrofonin takana, vaan tyytyi jututtamaan hoitohenkilökuntaa takarivissä. Heinäluoman mielestä hallituksen olisi ilmoitettava tukisumma tai annettava tieto siitä, että lupaus koko yleisen korotustason ylimenevän osuuden korvaamisesta on voimassa. Muussa tapauksessa kuurupiilo jatkuu.

Rahaministeri Jyrki Kataisen (kok.) puolueen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Petteri Orpo katsoi, että summan julkistamisen pitää tapahtua vasta neuvottelutuloksen selvittyä. Suunta eli merkittävien palkankorotusten tulo näkyi jo viime viikolla kuntatyönantajan tarjouksessa.

Orpo epäili, että ilman kokoomuksen vaalilupauksia ei olisi myöskään kirjausta hallitusohjelmassa eikä siltä pohjalta käytäviä neuvotteluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.