Mainos

Hoitajat hakivat tukea myös oppositiolta

Hoitajien palkankorotusvaatimukset ovat ongelmallisia myös oppositiossa olevalle vasemmistoliitolle.

Hoitajien yritys saada itselleen muita suuremmat palkankorotukset on hankala kysymys poliitikoille - myös opposition vasemmalla laidalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen nyökyttelee hyväksyvästi vieressä, kun hoitajajärjestöjen aktiivit perustelevat tavoitteitaan puolueen kansanedustajille Laukon torilla Tampereella tänään.

Hetkeä myöhemmin eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Korhonen välttelee vastaamasta suoraan kysymykseen, pitäisikö hoitajien saada isommat korotukset.

- Rahojen jakaminen on enempi työmarkkinajärjestöjen kuin puolueiden asia. Toivomme tietysti heille menestystä neuvotteluihin, Korhonen pyörittelee.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sen sijaan liputtaa avoimesti hoitajille muita isompia palkankorotuksia.

- Myös muualla tehdään alipalkattua ja raskasta työtä, mutta jostain pitää aloittaa. Suomen terveydenhoitokustannukset pidetään alhaalla sillä, että hoitajille maksetaan paljon pienempiä palkkoja kuin muualla. On ihan hyvä ottaa se ensimmäinen askel.

Lapintien kannanotto on kohtuullisen uskalias, sillä hoitajien etuilua ei katsota hyvällä muissa kunta-alan ammattiliitoissa ja odotukset ovat korkealla myös muilla naisvaltaisilla aloilla. Monien mielestä poliitikkojen olisi parasta pitää suunsa kiinni koko asiasta.

Lapintie ei oikein ymmärrä valitusta siitä, että poliitikot ovat puheillaan sekaantuneet jo muutenkin liikaa syksyn palkkaneuvotteluihin.

- Emme me ole mitään "vanhasia", ettei kukaan saisi sanoa mitään, ennen kuin asiat on lopullisesti päätetty. Totta kai neuvottelut käy ammattiyhdistysliike, mutta asia politisoitui jo eduskuntavaalien alla, Lapintie sanoi.

"Hallitus kostaa ikävistä tiedoista"

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kokouksessa tuhahdeltiin pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kehaisuille hallituksensa saavutuksista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisessa. Lapintien mielestä tavallisten perheiden verotus kiristyy, kun sähkön ja polttoaineiden veroja kiristetään ja kunnallisia maksuja korotetaan.

Hallituksen ministereistä moitteita sai eniten ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.), jota syytettiin ympäristöjärjestöjen tuen leikkaamisesta. Lapintie jopa epäili, että järjestöiltä leikataan rahoja kostoksi tutkimustuloksista, jotka osoittavat maatalouden olevan Itämeren suurin saastuttaja.

- Keskusta halusi hinnalla millä hyvällä ympäristöministerin paikan. Oliko tämä sitten se syy? Kai sitä saa spekuloida ja käyttää mielikuvitusta, kun oppositiossa ei suoraan tietoa saa, Lapintie perusteli epäilyjään.

Puoluejohtaja Korhonen olisi halunnut vasemmistopuolueiden edustajat työryhmään, jonka hallitus pisti valmistelemaan isoa sosiaaliturvan remonttia. Korhonen pelkäsi, että uudistusta aletaan sorvata yksin työnantajien lähtökohdista, ja ehdotti, että oppositio perustaisi oman varjokomiteansa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.