Mainos

Hoitaja selitti kuolettavia lääkemääriä potilaan itsetuhoisuudella

Myrkytyksistä epäilty perushoitaja selitteli poliisin esitutkinnassa potilaidensa lääkeainemyrkytyksiä muun muassa potilaidensa itsetuhoisuudella. Tänään julki tulleiden esitutkintapöytäkirjojen mukaan hoitaja myös vieritti syytä uhrien omaisille.

Kesäkuussa 2006 hoitaja kertoi ambulanssimiehistölle, että 91-vuotiaan potilaan tiedettiin käyttävän alkoholia ja lääkkeitä väärin. Esitutkinnan mukaan potilaan lääkityksestä vastasi kuitenkin ulkopuolinen henkilö. Potilas kiisti sairaalassa ottaneensa ylimääräisiä lääkkeitä, eikä kukaan todistajista ollut kokenut hänen mielentilaansa itsetuhoiseksi.

Samassa yhteydessä tuli ilmi, että epäillyn hoitajan hallussa on ollut vuosien ajan keskushermostoa lamaannuttavia bentsodiatsepiineja.

Myös kesällä 2008 hoitaja sanoi ensihoitajille, että potilaan oireiden syy oli lääkkeiden yliannostus. Potilas oli toivuttuaan kiistänyt itsetuhotarkoituksen. Esitutkintapöytäkirjan mukaan todistelussa ei tullut esiin seikkoja, jotka viittaisivat potilaan masentuneisuuteen, itsetuhoisuuteen tai lääkeaineiden väärinkäyttöön.

Epäilty hoitaja kiisti pääosin antaneensa potilailleen mitään lääkkeitä tai tienneensä potilaidensa lääkityksestä. Hän saattoi silti arvailla kuulustelussa, että asialla olisi ollut vuoroin potilaan puoliso tai muu hoitohenkilöstö. Yksi tapaus johti puolison nuhteluun.

Hoitaja myös kummasteli potilaidensa kertomuksia, koska heillä ei hänen mukaansa ollut keskenään mitään erimielisyyksiä. Esitutkintamateriaalistakin ilmenee, että hoitaja oli pidetty työntekijä.

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään epäillyn murhasarjan käsittelyn valmisteluistunnolla. Syytekohtia on 18; niistä raskaimmat ovat viisi murhaa ja kuusi murhan yritystä. Tyynenä oikeudessa esiintynyt perushoitaja kiistää epäillyt myrkytykset.

Katso Jarkko Sipilän juttu (Seitsemän uutiset 12.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.