Hoidossa oleva kuutti syö jo itse

Kaksi viikkoa sitten Lauttasaaressa sulostuttanut kuutti vietiin Korkeasaareen hoidettavaksi. Parissa viikossa kuutista on tullut hieman terveemmän näköinen kuin hoitoon saapuessa.

— Kyllä se on jo erinäköinen, nahka ei ole enää kurtussa, sanoo eläintenhoitaja Anne Hirvonen.

Kuutin paino ei ole hirveästi noussut, mutta nälkiintyneen eläimen ruokkiminen on aloitettava rauhallisesti. Annoksia on lisättävä vähitellen, koska sen elimistö ei kestäisi.

Kuutti syö jo itse kalamössöä, joten pakkoruokkiminen on lopetettu. Pakkoruokkiminen on kuutille erittäin stressaavaa.

— Nyt vain odotetaan, että se alkaisi syömään kokonaista kalaa. Siten kuutti saisi syödä juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu, Hirvonen sanoo.

Tällä hetkellä kuutin kalamössölautanen täytetään aina kun se on tyhjä. Sille myös tarjotaan päivittäin kokonaisia kaloja. Hirvosen mukaan kuutti on ikäistensä kehityksestä pahasti jäljessä; se painaa vain 12 kiloa, kun normaalioloissa sen paino olisi 40 kiloa.

Luontoon pääsemistä on vaikea arvioida, se on kiinni kuutin kehittymisestä.

— Ensin pitää alkaa syömään kalaa. Sitten elävää kalaa, että oppii pyydystämään. Sen jälkeen voi laskea luontoon, Hirvonen sanoo.

Seura piristää

Viime lauantaina Korkeasaareen tuotiin Harmajalta toinenkin kuutti hoitoon. Uusi tulokas on kookkaampi, eikä se ole ollut erossa emostaan niin kauaa. Isompi kuutti syö jo kalaa, mutta vain pihdeistä. Naapuri on ollut pienemmälle kuutille mieluisaa seuraa.

— Vaikuttaa siltä, että se on heti rauhallisempi, kun näkee tämän toisen, Hirvonen sanoo.

Hylkeet kokoontuvat luonnossa isoihin laumoihin, ja vaikka vastasyntynyt ei vielä ole laumoissa liikkunut, on emo ollut kuitenkin läsnä.

— Laumaeläimiä ne kuitenkin biologialtaan ovat.

Uudesta tulokkaasta voi olla muutakin hyötyä pienokaiselle. Kun isompi jo syö kalaa, Korkeasaaressa toivotaan, että pienempi ottaisi siitä mallia. Kun kuutit ovat paremmassa kunnossa, ne pääsevät allastilaan, jossa saalistamisen opetteleminen onnistuu.

— Kun pääsee uimaan ja alhaalta ottamaan kalaa, niin hoksaa nopeasti, että miten itsekin pystyy syömään, Hirvonen sanoo.

Siinä on myös toiselle esimerkki nenän edessä.

Lue myös:

    Uusimmat