Hodorkovskin seitsemän vuoden piina

Suurliikemies Mihail Hodorkovskin, 47,vaikeudet Venäjällä alkoivat hänen tuettuaan avoimesti oppositiota. Hodorkovski kieltäytyi lähtemästä maasta, kun tilanne Venäjällä alkoi näyttää hänen kannaltaan uhkaavalta. Seuraavassa pääkohtia Hodorkovskin syytteistä ja tuomioista vuodesta 2003 alkaen.

Lokakuu 2003: Hodorkovski pidätetään Novosibirskissä ja pannaan syytteeseen veropetoksesta ja kavalluksesta. Hänen liikekumppaninsa Platon Lebedev oli pidätetty jo heinäkuussa.

Kesäkuu 2004: Oikeudenkäynti Hodorkovskia ja Lebedeviä vastaan alkaa. Oikeutta syytetään puolueelliseksi, koska Hodorkovski on tukenut silloisen presidentin Vladimir Putinin vastaisen opposition toimintaa.

Toukokuu 2005: Kaksikko saa yhdeksän vuoden tuomiot muun muassa petoksesta. Vetoomustuomioistuin lyhentää tuomion kahdeksaan vuoteen syyskuussa.

Lokakuu 2007: Hodorkovskin öljy-yhtiö Jukos poistetaan Venäjän kaupparekisteristä sen jälkeen, kun sen omaisuus on pakkohuutokaupattu ja yhtiö pilkottu.

Maaliskuu 2009: Hodorkovskia ja Lebedeviä vastaan alkaa uusi oikeudenkäynti, jossa heitä syytetään muun muassa miljoonien öljytonnien varastamisesta. Puolustuksen mukaan syytteet ovat "absurdeja".

Joulukuu 2010:Hodorkovski todetaan jälleen syylliseksi.

(MTV3 - STT - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat