Mainos

Hodorkovskia uhkaa seitsemän vuoden lisärangaistus

Kysymykset Venäjän demokratian tilasta nousevat esille, kun Moskovassa jatkuu eräs maan tunnetuimmista oikeudenkäynneistä: öljypohatta Mihail Hodorkovski saa vastattavakseen jälleen uusia syytteitä.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat tänä aamuna, että täksi päiväksi suunniteltu tuomion lukemista on lykätty kuun loppuun.

Tällä kertaa Hodorkovskia syytetään 27 miljardin dollarin tuotantotukien kavaltamisesta Jukos-yhtiöltä.

Mielenkiintoiseksi tulevan oikeudenkäynnin tekee se, että ilman uutta tuomiota Hodorkovski olisi jo melko lähellä vapautumista. Hänen nykyinen tuomionsa loppuisi lokakuussa 2011 - siis vain puolta vuotta ennen Venäjän presidentinvaaleja. Uutta oikeudenkäyntiä onkin pidetty poliittisesti motivoituna.

Hodorkovski on saanut paljon tukea lännestä. Viimeksi Britannian ja Ranskan entiset ulkoministerit vaativat Hodorkovskin vapauttamista.

Yhdysvaltojen asenteen Hodorkovskiin on paljastanut Wikileaks-vuoto. Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystön lähettämä viesti kuvailee Hodorkovskin tilannetta näin:

- Yleinen käsitys on, että Hodorkovski oli rikkonut pelin sääntöjä. Jos pysyt ulkona politiikasta, voit kerätä taskuihisi niin paljon kuin haluat, asiakirjassa todetaan.

Wikileaks-asiakirjan mukaan Hodorkovskin puolustajien on annettu kertoa argumenttinsa oikeudessa vain siksi, että vangitsemiselle saataisiin laillisuuden pintasilaus.

Hodorkovski on suorittanut pakkotyörangaistusta Siperiassa vuodesta 2003.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.