Mainos

Hodorkovski tuomittiin jälleen

Öljy-yhtiö Jukosin entinen pääomistaja, oligarkki Mihail Hodorkovski on tuomittu oikeudessa syylliseksi kavallukseen ja rahanpesuun. Hodorkovskin lisäksi syylliseksi todettiin hänen liikekumppaninsa Platon Lebedev. Hodorkovskin puolustus aikoo valittaa tuomiosta.

Uusimmassa oikeudenkäynnissä Hodorkovskia syytettiin muun muassa yli 200 miljoonan öljytonnin kavaltamisesta. Tuomion mukaan kavallettu öljy myytiin, ja saadut rahat pestiin. Tuomion lukeminen on parhaillaan kesken venäläisessä oikeusistuimessa, eikä tuomion pituus ole vielä selvinnyt. Syyttäjät ovat vaatineet Hodorkovskille kuuden vuoden tuomiota. Alunperin on arveltu, että tuomion lukeminen saattaisi kestää jopa päiväkausia.

Tuomionlukua oli päästetty seuraamaan vain kourallinen toimittajia. Tuomari Viktor Danilkin kuitenkin poisti heidätkin oikeussalista, kun Hodorkovskin ja Lebedevin syyllisyys oli julistettu ja tuomionlukua jatkettiin. Oikeustalon ulkopuolella poliisi on pidättänyt kaksikymmentä mielenosoittajaa satojen mielenosoittajien joukosta.

Hodorkovskin entinen tuomio lähellä loppuaan

Ilman uutta tuomiota Hodorkovskin nykyinen kahdeksan vuoden tuomio olisi päättynyt ensi lokakuussa eli noin puoli vuotta ennen Venäjän presidentinvaaleja. Oikeudenkäyntiä pidetään yleisesti testinä sille, onko Venäjällä aidosti tahtoa uudistaa oikeuslaitostaan oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Hodorkovski oli Neuvostoliiton romahdettua jonkin aikaa Venäjän rikkain mies. Hän kuitenkin kiinnostui vuosituhannen vaihteessa politiikasta ja alkoi rahoittaa oppositiopuolueita. Lokakuussa 2003 Hodorkovski pidätettiin ja häntä syytettiin petoksesta ja veronkierrosta. Jukosissa ja Hodorkovskin yksityispankki Menatepissa alkoivat laajat talousrikostutkimukset.

Tuomion jälkeen Jukosin varat pakkohuutokaupattiin ja käytännössä sulautettiin valtion kaasu- ja öljy-yhtiöihin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.