Mainos

Kommentti: Ho-hoi Verkko-Nokia, onks ideoita

Uusi Nokia jakaa matkapuhelinten myynnistä saamistaan miljardeista yllättävän paljon omistajille - pelkästään tänä vuonna 1,4 miljardia euroa.

Lisäksi yhtiö ostaa omia osakkeita, minkä pitäisi nostaa jäljelle jäävien osakkeiden arvoa. Erityisesti kansainväliset sijoittajat arvostavat tätä keinona välttää osinkoverotusta. Ja loput sitten velkojenmaksuun.

Nokian viime vuosien kurssisyöksyä aitiopaikalta seuranneet omistajat kiittävät, mutta rahapotin käyttö herättää myös kysymyksiä. Ovatko verkko-Nokialla ideat vähissä? Eikö ulkomaisissa verkkoyhtiöissä ole mitään järkevää ostettavaa?

Osakeanalyytikot ovat jo ehtineet puolustamaan osinkoja, osakeostoja ja velanmaksua loogiseksi pääoman käytöksi.

Rajeev Surin odotettu nimitys yhtiön johtoon on merkki siitä, että Nokia on vahvasti verkkoyhtiö, jolla on myös pari nakkikioskia.

Kartta- ja paikkayksikkö Heren lentoonlähtöä on saatu odottaa ja teknologiayksikön patenttisalkku tuottaa yhtiölle arvokasta rahavirtaa vielä vuosia. Näiden kolmen haaran yhdistäminen on vaikeaa, mutta sitä Nokia nyt yrittää.

Here ja teknologiapatentit vaativat jatkuvaa tuotekehitystä, joka on kallis ja pitkäkin tie. Nokia aikoo käyttää tähän miljardeja euroja ja toki kassassa riittää rahaa osingonjaon jälkeenkin.

Iso kysymys on, pystyykö Nokia viemään kartta- ja paikkapalvelunsa uusille aloille. Teollinen internet, joka yhdistää laitteita ja koneita toisiinsa, on maailmalla merkittävä megatrendi. Ottaako tähän asti autoteollisuutta palvellut Nokian Here siitä osansa?

Kaivattu kasvu tulee ainakin lyhyellä tähtäimellä verkkopuolelta, jossa kilpailu on kuitenkin oikeasti kovaa. Ruotsalainen Ericsson on ylivoimainen ykkönen ja kiinalaiset verkkoyhtiöt Huawein johdolla napsivat kotimaansa suururakoita. Vain suuret menestyvät.

Tässä pelissä Nokialle on naitettu Alcatel-Lucentia, joka on ollut pahoissa talousvaikeuksissa. Ranskalaisyhtiön saneeraus on vaikeaa valtion suojeluksessa, joten vaihtoehto ei ole kovin houkutteleva Nokialle. Verkkoyhtiöiden fuusiot eivät ole olleet muutenkaan menestystarinoita - ja Rajeev Suri on siivonnut jo Nokian ja Siemensin yhdistymisen jälkiä.

Uuden Nokian hallituksen puheenjohtajana toimii Risto Siilasmaa, joka jää suomalaiseen taloushistoriaan Nokian puhelinten myyjänä. Jo nyt on nähtävissä merkkejä, että Siilasmaa teki sittenkin erittäin fiksun liikkeen ja sai Microsoftilta vielä hyvän kauppahinnankin.

Lumia-puhelinten myynti on edelleen yllättävän vaisua, mikä on ikävä asia Microsoftin 4700 suomalaiselle työntekijälle. Mitä miettii saamastaan perinnöstä Microsoftin uusi toimitusjohtaja Satya Nadella, joka vierailee tällä viikolla Suomessa?

Verkko-Nokia on tappavan tylsä verrattuna puhelin-Nokian värikkäisiin vaiheisiin. Mutta näinä aikoina tylsyydessäkin on puolensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.