Mainos

Hki-Vantaalla vaaratilanne

Pietarista tullut liikennesuihkukone laskeutui eilisiltana ilman nokkapyörää Helsinki-Vantaan lentokentälle. Turmasta selvittiin säikähdyksellä ja lievillä aineellisilla vahingoilla.

Nokkapyörätön laskeutuminen

Helsinki-Vantaan lentokentällä jouduttiin kuitenkin varautumaan mittaviin pelastustöihin, kun Pietarista tullut Cessna-750-merkkinen kone valmistautui laskeutumaan ilman nokkapyörää iltayhdentoista jälkeen.
-Kone teki ensin matalalähestymisen, jossa vielä tarkastettiin, että koneen etupyörä ei ollut ulkona. Lennonjohto muutti tilanteen sen jälkeen onnettomuusvaarasta lento-onnettomuudeksi, Vantaan palomestari Arto Latvala kertoo.

Kone nousi lennonjohdon tarkistuksen jälkeen matalalta uudestaan ylös ja teki noin varttituntia myöhemmin onnistuneen pakkolaskun. Vauhtia Cessnalla oli laskeutuessaan noin 180 km/h. Kukaan ei loukkaantunut, mutta pelastuslaitos evakuoi koneesta kaksi miehistön jäsentä ja kaksi matkustajaa. Koneen kaksi miesmatkustajaa olivat venäläisiä ja miehistö suomalaisia. Kone sai mahalaskussa lievät vauriot.

-Lasku meni jonkin verran pitkäksi ja kone löi kipinöitä syttymättä kuitenkaan palamaan. Se pysähtyi keulan varaan asfaltille parin sadan metrin päähän laskeutumispaikasta, jonka jälkeen pelastusyksiköt tekivät koneen ympärille suojavaahdotuksen, Latvala kuvaa.

Miehistön ilmoitettua nokkapyöräviasta kiitoteitä suljettiin ja Helsinki-Vantaalla käynnistettiin täysi pelastusvalmius. Paikalla oli kuusi säiliöyksikköä, 15 pelastusyksikköä, neljä ambulanssia ja Medi-Heli. Muut koneet ohjattiin jonoon odottamaan vuoroaan. Lentokentän edustajan mukaan laskeutumista odotti puolilta öin kymmenisen konetta, ja muu liikenne viivästyi puolisen tuntia.

Tapausta tutkivat onnettomuustutkintakeskuksen asiantuntijat. Tutkijat aloittavat työnsä tänään.
-Kone saatiin siirrettyä pois kiitotieltä puoli neljältä yöllä ja kiitotien puhdistuksen jälkeen se on ollut liikennöitävissä. Aamun lentovuoroihin onnettomuuden ei pitäisi vaikuttaa, lentokentältä kerrottiin.

Cessnan omistaja on suomalainen Airfix Aviation -yhtiö. Kone oli yksityislennolla. Poliisi puhallutti koneen miehistön heti operaation jälkeen, eikä havainnut merkkejä alkoholista. Koneen suomalainen kapteeni on noin 60-vuotias ja arvioiden mukaan kokenut.
-Kone oli kuin vasta paketista otettu. Se oli ostettu uutena viime kesänä ja sillä oli lennetty noin 550 tuntia, kapteenia kuulustellut poliisi kertoi.

Edellisen kerran vastaavan kokoiseen onnettomuuteen jouduttiin Helsinki-Vantaan lentokentän turvallisuusvirkailijan mukaan parisen vuotta sitten. Lentoaseman edustajan mukaan eilinen onnettomuus on lajissaan varsin harvinainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.