Mainos

Hjallis Harkimo: Ei auta itkeä tai vaipua epätoivoon

Liikemies Harry "Hjallis" Harkimo lähtee joulunviettoon Ranskan Alpeille koko suvun voimin ja rauhallisin mielin. Hänen mielestään Suomen taloudella ei mene niin heikosti kuin lööppien otsikot ovat antaneet tänä vuonna ymmärtää.

– Niin huonosti ei mene kuin kaikki puhuvat. Nyt tarvitaan uusia keinoja bisneksen pyörittämiseen. Ei auta itkeä tai vaipua epätoivoon, Harkimo sanoo.

Joihinkin irtisanomisiin kannattaa varautua, mutta ne jäävät lyhytaikaisiksi, jos Euroopan rahoitusmarkkinat saadaan kuntoon. Harkimo muistuttaa, että tilanne on nyt aivan toinen kuin 1990-luvun lamassa, koska korot ovat tällä kertaa pysyneet alhaalla.

Osin taantumassa on kyse psykologiasta: taantuman uhkan alla ihmiset eivät uskalla kuluttaa, mutta jos kukaan ei osta mitään, taantuma tulee väkisinkin. Pelosta syntyy todellisuutta. Harkimo kehottaa työnsä säilyttäneitä elämään kuten ennenkin, jotta kotimaiset talousrattaat saadaan pidettyä käynnissä.

Yritystenkään ei pitäisi säästää itseään hengiltä – rahankäyttö pitää vain suunnitella uudestaan.

Taantumamörölle ei auta antaa periksi, ja Harkimo kehottaa suomalaisia perustamaan lisää yrityksiä.

– Tarvitsemme lisää yrityksiä ja lisää vientiä. Emme voi käydä kauppaa vain keskenämme, Harkimo sanoo.

Harkimo on tästä itse hyvä esimerkki, koska hän julkisti marraskuussa suunnitelmansa rakentaa Helsingin Hartwall-areenan kupeeseen niin sanottu "Leijonatorni", nykyaikainen viihde- ja asuinrakennus. Talotötteröstä on tulossa Suomen korkein.

– En voi lopettaa työntekoa vain siksi, että taantuma ehkä tulee. Pitää uskaltaa keksiä ja aloittaa uusia juttuja – eihän kukaan tiedä, mikä on tilanne kolmen vuoden kuluttua, Harkimo tokaisee.

Jouluna ei talouskiemuroita mietitä

Harkimo uskoo, että ensi vuoden loppupuolella talousmaailmassa näyttää jo valoisammalta. Jos suunnittelee oman yrityksen perustamista, kannattaa Harkimon mukaan keskittyä "omaan juttuun", siihen, mikä on omaa sydäntä lähinnä. Silloin innostus näkyy myös ulospäin.

Talous ei kohene ilman työtä. Poliitikkoja Harkimo käskee nyt miettimään päätöksissään Suomea eikä seuraavia vaaleja.

– En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että poliitikot miettivät liikaa vaalilupauksiaan. Nyt pitää säästää niin paljon, että saadaan talous tasapainoon, karsia kuluja ja tarvittaessa elvyttää, Harkimo sanoo.

Talouden maailmassa Suomi tosin keikkuu pienenä purtena suurilla aalloilla, koska talouden ensi vuoden suuntaviivat määrätään Euroopassa. Vaikka tilanne on tällä hetkellä epävarma, Harkimo ei suostu sanomaan poikkipuolista sanaa EU:sta – rahaliitosta on hänen mielestään seurannut niin paljon hyvää, että olisi populistista ryhtyä euroskeptikoksi.

Kotimaassa Harkimo on astunut julkisesti Sauli Niinistön presidentinvaalileiriin; hän on Niinistön kampanjan talousvastaava. Presidentti ei voi tehdä talouden hyväksi muuta kuin toimia mielipidevaikuttajana – mutta jos hän tekee sen hyvin, voi hän vaikuttaa suomalaisten asenteisiin ja lopulta käyttäytymiseen.

Jouluksi Harkimo julistaa talousrauhan.

– Jouluna en mieti talouskiemuroita. Silloin pitää olla sukulaisten kanssa, lukea kirjoja ja ulkoilla, Harkimo sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.