Mainos

Hizbollah osoitti säilyttäneensä iskukykynsä

Eilen Israelin pääministeri Ehud Olmert ehti jo ilmoittaa, että Hizbollah olisi riisuttu suureksi osaksi aseista.

Libanonin Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallah on uhannut terrorijärjestön iskevän Israelin Tel Aviviin, mikäli Israel hyökkää maan pääkaupunki Beirutin keskustaan. Johtaja lupasi kuitenkin samalla Hizbollahin lopettavan raketti-iskunsa, jos Israel keskeyttää libanonilaisten kaupunkien ja kylien pommittamisen.

Hizbollah on osoittanut tänään, että se pystyy yhä tekemään tuhoa Israelissa. Järjestön raketti-iskut tappoivat ainakin kahdeksan siviiliä Akkon ja Maalotin kaupungeissa. Lisäksi hyökkäyksissä haavoittui viranomaisten mukaan kymmeniä ihmisiä.

Eilen Israelin pääministeri Ehud Olmert ehti jo ilmoittaa, että Hizbollah olisi riisuttu suureksi osaksi aseista. Uusin isku kuitenkin todistaa, että tavoite on vielä kaukana.

- Israel jahtaa Hizbollahia, kunnes nämä murhaavat hyökkäykset loppuvat ja Pohjois-Israeliin palaa rauha, sanoo pääministerin kanslian edustaja David Baker.

Iskut nostivat israelilaisten siviiliuhrien määrän 27:een. Lisäksi taisteluissa on kuollut kymmeniä sotilaita.

Pahiten ovat kuitenkin kärsineet libanonilaiset: sota on vaatinut maassa yli 900 ihmisen hengen. Kolmasosa kuolonuhreista on alle 12-vuotiaita lapsia, arvioi Libanonin pääministeri Fuad Siniora. Lisäksi miljoona libanonilaista on joutunut pakenemaan kotoaan.

Noin 80 Hizbollah-järjestön taistelijaa on saanut surmansa runsaat kolme viikkoa kestäneiden sotatoimien aikana, kertovat libanonilaiset turvallisuuslähteet.

Sodan osapuolten antamat tiedot surmatuista taistelijoista vaihtelevat kuitenkin melkoisesti, sillä Israel on ilmoittanut onnistuneensa surmaamaan jopa 300 Hizbollahin taistelijaa, kun taas Hizbollah itse on kertonut menettäneensä 45 miestä. Israelin armeija puolestaan on kertonut menettäneensä 37 sotilasta.

Israelin maahyökkäys eteni

Israelin joukot ovat työntyneet päivän aikana yhä syvemmälle Libanoniin. Armeija on luonut maan eteläosaan 6-7 kilomerin turvallisuusvyöhykkeen, jolla on parikymmentä kylää.

Vyöhykettä on tarkoitus laajentaa lähipäivinä niin, että se ulottuu 15 kilomerin päähän rajasta. Sotilaslähteiden mukaan Israel aikoo pysyä alueella, kunnes paikalle saapuu kansainvälisiä joukkoja.

Pääministeri Olmertin mukaan Israel haluaa Libanoniin 15 000 kansainvälistä sotilasta, jotka pitäisivät Hizbollahin aisoissa.

Israelin ilmavoimat iski samaan aikaan Beirutin eteläisiin lähiöihin sekä Tyroksen kaupungin lähistölle. Etelä-Beirut on Hizbollah-järjestön vahvaa aluetta.

Hizbollah vaatii Israelin vetäytymistä ehtona tulitauolle

Libanon Hizbollah-shiiajärjestö vaatii Israelia vetäytymään miehittämiltään alueilta ehtona tulitauolle.

Hizbollahin kannasta kertoi järjestön varajohtaja Naim Kassem al-Jazeera-tv-kanavan haastattelussa. Vetäytymisvaatimus koskee niitä alueita Libanonissa, jonne Israel on edennyt tämänkertaisen sotilasoperaationsa aikana.

Israel puolestaan varoittaa laajentavansa ilmaiskujaan Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Israelilaiskoneet ovat pudottaneet eteläisiin shiiakaupunginosiin lentolehtisiä, jotka kehottivat siviilejä poistumaan alueelta.

Qanan uhriluku laski

Sunnuntain iskussa Qanaan kuoli 28 ihmistä, joista 16 oli lapsia, kertovat Libanonin sairaalaviranomaiset. Alun perin uhriluvuksi ilmoitettiin 52.

Israelin pommit tuhosivat sunnuntaina kolmikerroksisen talon, jossa oli yli sata Israelin hyökkäysten tieltä paennutta siviiliä.

Israel on tänään julkistanut oman selvityksensä tapauksesta. Armeija toistaa, ettei se olisi pommittanut rakennusta, jos olisi ennalta tiennyt sisällä olevan siviilejä. Raportissa myös syytetään Hizbollahia ihmiskilpien käyttämisestä omien taistelijoidensa suojaamiseksi.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.