Mainos

Hizbollah-johtaja hyväksyy päätöslauselman

YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymä päätöslauselma vaatii taisteluiden lopettamista Israelin ja Hizbollahin välillä.

Hizbollah-johtaja HassanNasrallah ei aio estää Libanonia hyväksymästä YK:n Lähi-itä-päätöslauselmaa. Hän kuitenkin pitää joitakin lauselman kohtia epäoikeudenmukaisina ja katsoo, että Hizbollahilla on oikeus taistella Israelin joukkoja vastaan niin kauan kuin ne pitävät hallussaan Libanonin alueita.

Nasrallah lisäsi Hizbollahin suostuvan YK:n välittämään tulitaukoon.

- Jos tulitauosta päästään sopuun joko YK:n pääsihteerin Kofi Annanin välityksellä tai Libanonin ja Israelin sopimuksella, vastarintamme mukautuu siihen, hän muotoili.

Hänen mukaansa Hizbollahin taistelijat myös tekevät yhteistyötä Etelä-Libanoniin sijoitettavien libanonilaissotilaiden ja YK-joukkojen kanssa.

Aiemmin Libanonin viestintäasioista vastaava ministeri on sanonut uskovansa hallituksensa hyväksyvän YK:n päätöslauselman.

Ministeri Marwan Hamadehin mukaan hallitus antanee asiasta virallisen kantansa vielä tänään. Hän sanoo lauselman täyttävän Libanonin hallituksen toiveet siitä, että se saisi ulotettua suvereniteettinsa ja hallintansa koko maan alueelle.

Hamadeh korosti uutistoimisto AFP:lle päätöslauselman täytäntöönpanon tärkeyttä. Hänen mukaansa Israel ei saa käyttää päätöslauselmaa sotatoimien jatkamisen verukkeena.

Myös Israelin hallituksen uskotaan hyväksyvän päätöslauselman huomenna.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman yksimielisesti

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti päätöslauselman, jossa vaaditaan taistelujen lopettamista Israelin ja Hizbollahin välillä. Tulitaukoa ryhtyy valvomaan 15 000 sotilaan vahvuinen YK-rauhanturvaajajoukko.

Yhdysvaltojen ja Ranskan muotoilemassa päätöslauselmassa vaaditaan Israelin joukkojen poistumista Libanonista taistelujen lakattua. Hizbollahin tulee lopettaa hyökkäyksensä Israeliin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan päätöslauselma saattaa luoda perustan kestävälle rauhalle Israelin ja Libanonin välillä.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoo kuitenkin, että päätöslauselman valmistelemiseen käytetty aika on horjuttanut pahasti maailman luottamusta turvallisuusneuvostoon.

Päätöslauselmasta äänestettiin viikkojen tuskallisten neuvottelujen tuloksena. Israelin ja Libanonin välinen konflikti alkoi, kun Hizbollah-järjestön sissit sieppasivat kaksi israelilaista sotilasta rajakahakassa 12. heinäkuuta.

Lähi-idässä varovaisen toiveikas vastaanotto

Lähi-idässä suhtaudutaan YK:n turvallisuusneuvoston Libanon-päätöslauselmaan varovaisen toiveikkaasti. Lauselmaan ei kuitenkaan olla yksiselitteisen tyytyväisiä.

Jordanian pääministeri Maaruf Bakhit toivoi, että lauselma olisi ensimmäinen askel kohti verenvuodatuksen lopettamista. Samoilla linjoilla oli Qatar, jonka ulkoministeriön lausunnossa silti valiteltiin, ettei teksti selkeämmin moittinut Israelia siviiliväestön pommittamisesta.

YK:n turvallisuusneuvosto

Islamilaisten maiden järjestö OIC oli niin ikään mielissään lauselman valmistumisesta, mutta moitti turvallisuusneuvostoa siitä, että lauselman valmistuminen vei liki kuukauden.

- Viivytys antoi Israelille aikaa harjoittaa raakoja ja tuhoisia toimia Libanonin siviilejä ja infrastruktuuria vastaan, OIC:n lausunnossa sanottiin.

Egypti vaatikin suoraan Israelia suostumaan välittömään tulitaukoon, jotta diplomaattinen ratkaisu voitaisiin panna täytäntöön.

Kovasanaisin oli odotetusti Iran, jonka ulkoministeri Manouchehr Mottaki katsoi koko päätöslauselman olevan epäonnistunut, koska siinä ei vaadita Israelia heti lopettamaan hyökkäystään.

- Lauselma on täysin yksipuolinen ja palvelee vain sionistisen hallinnon etuja, Mottaki sanoi.

Israel uskoo tulitauon alkavan ylihuomenna

Israel uskoo tulitauon Hizbollah-järjestön kanssa astuvan voimaan ylihuomiseen mennessä, kertoo israelilainen Ynet-uutispalvelu uutistoimisto Reutersin mukaan.

Israel jatkaa hyökkäystään

Ynet siteeraa pääministeri Ehud Olmertia lähellä olevia lähteitä, joiden mukaan Israelin armeija lopettaa hyökkäyksensä Etelä-Libanonissa tulitauon astuttua voimaan. Israelin hallitus ei tuoreeltaan kommentoinut asiaa.

YK:n Lähi-idän erityislähettilään Alvaro de Soton mukaan Lähi-idän tulitauon toteuttamisessa auttavia kansainvälisiä joukkoja voidaan alkaa lähettää Etelä-Libanoniin 7-10 päivän kuluessa.

Soto sanoi uskovansa, että Israel lopettaa hyökkäyksensä alueella parin päivän sisällä. Hänen mukaansa YK on jo siinä määrin valmistautunut joukkojen lähettämiseen, että ne voivat lähteä Libanoniin melko nopeasti.

Italia valmistelee joukkojaan

Italia on valmis lähettämään 2000-3000 sotilasta Libanoniin osaksi YK-joukkoja, joiden on tarkoitus turvata aselepo alueella. Asiasta kertoi puolustusasioista vastaava alivaltiosihteeri Lorenzo Forcieri.

Hänen mukaansa on "realistista", että Italialle annettaisiin joukkojen varakomentajuus. Operaation johtoon on vahvimmin ehdolla Ranska.

Pääministeri Romano Prodi ja ulkoministeri Massimo D'Alema ilmoittivat jo aiemmin päivällä Italian osallistuvan operaatioon, johon on kaiken kaikkiaan tarkoitus lähettää 15 000 sotilasta. He keskustelevat yksityiskohdista huomenna puolustusministeri Arturo Parisin kanssa.

Solana tyytyväinen päätöslauselmaan

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoo olevansa erittäin tyytyväinen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jonka tavoitteena on lopettaa sotatoimet Israelin ja Hizbollah-järjestön välillä.

- Päätöslauselman aikaansaaminen kesti ehkä liian kauan, mutta nyt se on hyväksytty turvallisuusneuvostossa yksimielisesti. Toivon tulitauon astuvan voimaan molempien hallitusten hyväksyttyä päätöslauselman, Solana sanoi Beirutissa.

Myös EU:n puheenjohtajamaana toimiva Suomi otti uutisen päätöslauselman syntymisestä tyytyväisenä vastaan. Lausunnossaan se kehotti osapuolia kunnioittamaan päätöslauselmaa ja panemaan sen täytäntöön viipymättä.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.