Mainos

Hizbollah iski yhä syvemmälle Israeliin

Hizbollah-sissit ja noin 6000 Israelin sotilasta käyvät rajuja taisteluita Etelä-Libanonissa. Taisteluja käydään viidellä rintamalla.

Hizbollahin sissit ja noin 6000 Israelin sotilasta käyvät rajuja taisteluita Etelä-Libanonissa. Taisteluja käydään viidellä rintamalla.

Hizbollahin ampuma raketti on osunut ensi kertaa Gazan kaistalle saakka. Iskussa on tiettävästi kuollut yksi henkilö.

Hizbollah-järjestön taistelijoiden ampuma toinen ohjus on lentänyt noin 70 kilometriä Israelin puolelle Beit Sheanin kaupunkiin, kertoo Israelin radio. Israelin viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tietoa.

Hizbollahin raketit eivät aiemmin ole lentäneet näin syvälle Israeliin. Järjestö on avannut tänään uudelleen rakettitulen Israelia vastaan parin vuorokauden tauon jälkeen.

Hizbollah-järjestön taistelijat avasivat jälleen rakettitulen Israelia vastaan. Tämän päivän aikana Israelin puolelle on lentänyt yli 80 rakettia. Raketteja on laskeutunut muun muassa Haifan, Akkon, Kirjat Shmonan, Naharijan, Safedin ja Maalotin kaupunkeihin.

Ainakin 14 ihmistä on haavoittunut, suurin osa lievästi, ja raketit tuhosivat ainakin yhden talon.

Rakettien ampumisessa pidettiin parin vuorokauden tauko samaan aikaan kun Israel pidättäytyi suurista ilmaiskuista avustustöiden helpottamiseksi. Hizbollah on ampunut Israelin puolelle kaikkiaan yli 2000 rakettia sitten sotatoimien alkamisen 12. heinäkuuta.

Israel pidättänyt Hizbollah-taistelijoita

Israelin erikoisjoukot ja Hizbollah-sissit kävivät yön aikana rajuja taisteluita Baalbekin kaupungissa syvällä Libanonin maaperällä. Israel kertoi vanginneensa viisi Hizbollahin taistelijaa ja vieneensä heidät Israeliin.

Hizbollah on kiistänyt, että sen jäseniä olisi pidätetty. Hizbollahin mukaan siepatut ovat siviilejä, mutta libanonilaiset turvallisuuslähteet kertoivat, että vangitut olivat Hizbollahin rivitaistelijoita.

Libanonin viranomaisten mukaan ainakin 19 siviiliä kuoli ilmapommituksissa taisteluiden yhteydessä. Kuolleiden joukossa oli kokonainen viisihenkinen perhe. Lisäksi kymmeniä haavoittui.

Israelin sotilaat laskeutuivat helikoptereista al-Hikmahin sairaalan lähelle Baalbekiin Itä-Libanoniin. Samaan aikaan ilmavoimat pommitti lähiympäristöä raskaasti. Paikallisten mukaan alueella taisteltiin erittäin rajusti.

Israelilaislähteiden mukaan erikoisjoukot etsivät sairaalasta sheikki Muhammad Jazbekia, yhtä Hizbollahin johtajista.

Israelin kaksi vuorokautta kestänyt ilmapommitustauko päättyi kahdelta yöllä. Myöhemmin aamulla kolme libanonilaissotilasta kuoli ilmaiskussa armeijan tukikohtaan Sidonin liepeillä Etelä-Libanonissa. Israel pommitti yöllä myös kaksi siltaa lähellä Syyrian rajaa Pohjois-Libanonissa.

Israel iski Libanonin armeijan tukikohtaan

Ainakin kolme libanonilaissotilasta kuoli Israelin ilmaiskussa armeijan tukikohtaan Etelä-Libanonissa. Ilmaisku tehtiin Sarban kylässä olevaan tukikohtaan noin 14 kilometrin päähän Sidonin kaupungista.

Israelin ilmaiskuissa on kuollut kaikkiaan 24 libanonilaissotilasta.

Israel hakkeroi Hizbollahin televisiolähetyksen

Israel käyttää Libanonia vastaan myös elektronisen sodankäynnin keinoja. Esimerkiksi tiistai-iltana israelilaiset hakkeroivat Hizbollahin al-Manar -televisiokanavan lähetyksen ja lisäsivät sinne omia viestejään, syyttäen Hizbollahin johtajaa Hassan Nasrallahia valehtelijaksi.

Kesken iltauutislähetyksen kuvaan ilmestyi kuolleen Hizbollah-sissin kuva. Arabiankielinen teksti ruumiin vieressä kertoi "tämä on kuva Hizbollahin erikoisjoukkojen jäsenen ruumiista. -- Huomaatte, että Nasrallah valehtelee, me emme ole niitä jotka peittelevät tappioitaan".

Kuva pysyi ruudussa useita minuutteja. Sitten ruutuun tuli kuva toisesta ruumiista, ja tekstin mukaan "tämän kaltaisia ruumiita lojuu maassa suuria määriä ja Nasrallah kätkee totuutta". Tämän jälkeen kuva vaihtui itse Nasrallahin kuvaan. Sen alla luki "Hizbollahin jäsen: Varo!".

Israel on myös hakkeroitunut radioasemien lähetyksiin. Erällä kanavalla toistui kerta toisensa jälkeen Israelin lähettämä kaksiminuuttinen viesti: "Hassan lähetti miehet taistelemaan Israelin armeijaa, teräsarmeijaa, vastaan valmistelematta heitä. Lopettakaa hetkeksi isänmaallisten viisujen kuuntelu, käyttäkää harkintaanne ja palauttakaa jalkanne maan pinnalle".

Psykologisessa sodankäynnissä vihollisen nujertamiseksi israelilaiset ovat käyttäneet myös tekstiviestejä sekä ääniviestejä kännyköihin. Viesteissä on korostettu, että sota on Hizbollahia vastaan, ei Libanonia.

Ilmapommitusten alla monet etelälibanonilaiset ovat saaneet myös puhelinsoittoja tavallisiin puhelimiin Israelin armeijalta. Ääni on kertonut arabiaksi: "Tämä on Israelin armeija. Aiomme laajentaa maaoperaatioitamme Etelä-Libanonissa ja teitä kehotetaan lähtemään välittömästi Litanijoen pohjoispuolelle".

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.