Mainos

Hiv-tartuntojen määrä pysynyt Suomessa vakaana

Hiv-tartuntojen määrä on Suomessa pysynyt vakaana. Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna hiv-tartunta todettiin 128 ihmisellä, mikä on sama määrä kuin vuotta aiemmin.

Edellisen kerran tilastopiikki Suomessa oli 1998-2000, jolloin tartuntojen määrä nousi useilla sadoilla. Nousu selittyi hivin leviämisellä suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa.

-Vaikuttaa siltä, että tilannetta ollaan parantamassa ruiskujen vaihtopisteillä ja huumeiden käyttäjien hoitopisteillä. Pienessä nousussa on viime vuosina heteroseksissä saatujen tartuntojen määrä, ja ne ohittavat jo homoseksitartunnat, sanoi Husin Infektioklinikan erikoislääkäri Jussi Sutinen eilen Heureka-tiedekeskuksen tilaisuudessa.

Kaikkiaan Suomessa on noin 1 500 hiv-tartunnan saanutta ihmistä. Koko maailmassa hiv-tartunnan kanssa elää Maailman terveyssäätiön WHO:n tilastojen mukaan noin 40 miljoonaa ihmistä, ja valtaosa tapauksista on todettu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

-Länsimaissa hiv-tartuntojen määrä näyttää viime vuosina olleen nousussa esimerkiksi nuorten homomiesten keskuudessa. Sitä on selitetty sillä, että nuorella ikäluokalla ei ole muistissa aidsin leviämisen sokkivaihetta ja tietoisuutta taudista, Sutinen jatkoi.

Lääkitys puree entistä paremmin

Suomessa hiv-potilaista noin 400 on sairastunut aidsiin ja 250 kuollut tautiin. Koko maailmassa aidsiin kuolee vuosittain noin kolme miljoonaa ihmistä eli 8 000 ihmistä joka päivä.

-Hivin lääkityksessä viimeisten 5-6 vuoden aikana tapahtunut mullistava kehitys on alentanut kuolinlukuja selvästi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa aids on nopeasti tippunut nuorten kuolinsyiden kärkijoukosta yhtä alhaiselle tasolle itsemurhien ja murhien kanssa, Sutinen korosti.

-Vaikka aidsiin kuolee yhä maailmassa enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun virustautiin, lääkityksen kehittyminen on tehnyt hivistä muita kroonisia sairauksia muistuttavan taudin. 1990-luvun alussa aidsiin sairastuneen elinennuste oli 1-2 vuotta, mutta tänään se on kymmeniä vuosia, eikä sairaus estä välttämättä edes potilaan työssäoloa, Sutinen jatkoi.

Tiedekeskus Heurekan yksi kevään teemoista on "Hivin kanssa eläminen". Aiheen tiimoilta keskuksessa järjestetään muun muassa yleisöluentoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.