Mainos

Hiv-tartunnan saa yhä useammin nainen tai tyttö

Hiv-tartunnat ovat kääntyneet hienoiseen laskuun, mutta yhä joka viidestoista sekunti yksi 15-24 -vuotias nuori saa hivin.

Naiset voivat miehiä harvemmin päättää, koska ja kenen he harrastavat seksiä. Tästä syystä naiset ja myös tytöt ovat saavuttamassa miehiä hiv-tilastoissa.

Tartunnan saaneiden määräksi laskettiin viime vuonna yli 38 miljoonaa, joista 17 miljoonaa on naisia. Heistä suurin osa asuu Afrikassa, selviää YK:n aidsjärjestön Unaidsin tänään julkaisemasta raportista.

- Naisten osuus hiv-tartunnoista kasvaa kaikkialla maailmassa, huomautti Unaidsin johtaja Peter Piot New Yorkissa.

- Ongelma on se, että seksistä pidättyminen tai kondomin käyttäminen heteroseksuaalisissa suhteissa on aina miesten päätösvallassa. Aina.

Piot on erityisen huolestunut prostituoiduista, huumeidenkäyttäjistä ja raiskausten uhreista. Uhattuina ovat varsinkin lapsimorsiamet, joiden aviomiehet pakottavat puolisonsa heti yhdyntään. Joissakin Afrikan maissa kolmannes alle 18-vuotiaista raiskataan, usein pakkoavioliitoissa.

- On ironista, että avioliitosta on tulossa riski saada hiv. Itä-Afrikassa ja Thaimaassa enemmistö tautia kantavista naisista on saanut tartunnan ainoalta seksikumppaniltaan, aviomieheltään, Piot totesi.

YK:n selvityksessä korostetaan ehkäisymenetelmien tutkimusta, koska niitä pidetään monen naisen ainoana tapana suojautua hiviltä. Tartuntavaaraa vähentäviä geelejä ja vaahtoja odotetaan markkinoille seuraavien neljän vuoden aikana.

Hi-virusta kantaa lähes 40 miljoonaa ihmistä

Lääkkeitä kaivataan myös lapsille

YK pitää tärkeänä viruksen pysäyttämisessä tyttöjen koulutusta, aidstestien laajentamista ja sukupuolivalistusta. Unaidsin mukaan hiv-lääkkeiden kehittämisessä olisi otettava nykyistä paremmin huomioon myös lasten erityistarpeet.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että hivin kanssa elää 2,3 miljoonaa alle 15-vuotiasta pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Luku kohoaa joka vuosi vähintään 650 000:lla. Heistä kaikilla ei ole edes todettu hiviä saati annettu hoitoa. Se tulisi useimmille muutenkin liian kalliiksi, eikä turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä ole välttämättä edes saatavilla. Valmisteita kehitetään edelleen lähinnä aikuisille.

Myös raskauden aikaisia tartuntoja olisi mahdollista ehkäistä lääkkeillä, mutta niitä saa vain harva.

- Ilman hoitoa valtaosa hiv-vauvoista kuolee ennen viidettä syntymäpäiväänsä, kertoi avustusjärjestö World Vision Internationalin presidentti Dean Hirsch viime viikonloppuna.

Hiv-tartuntojen kasvupiikki näyttää taittuneen viime vuosina, mutta silti joka viidestoista sekunti yksi 15-24-vuotias nuori saa hivin. Aidsiin liittyvään sairauteen kuolee joka minuutti alle 15-vuotias.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.