Mainos

Hiv-tartunnan kumppaneiltaan salannut sai 10 vuoden vankeustuomion

Hiv-positiivisuutensa sukupuolikumppaneiltaan salannut espoolaismies on tuomittu kymmenen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Sukupuolikumppaneiltaan hiv-positiivisuutensa salannut 50-vuotias muusikko on tuomittu Espoon käräjäoikeudessa kymmenen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Miehen syyksi luettiin 15 törkeän pahoinpitelyn yritystä sekä yksi törkeä pahoinpitely tapauksesta, jossa nainen sai hiv-tartunnan.

Espoolainen George Kwasi Okoe Mensah, tuomittiin myös useista seksuaalirikoksista, kuten kuudesta raiskauksesta ja yhdestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Aiemmissa vastaavissa oikeudenkäynneissä tuomiot ovat tulleet tapon eikä törkeän pahoinpitelyn yrityksistä.

Käräjäoikeus kuitenkin arvioi lääketieteen kehittyneen niin, että nykylääkityksellä hiv-infektion eteneminen kyetään useimmissa tapauksissa pysäyttämään.

"Hyvä päätös"

Suomen Aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Bengt Lindblom on tyytyväinen Espoon Käräjäoikeuden päätökseen. Samalla hän toivoo, että nyt annettu päätös johtaa suomalaisen oikeuskäytännön muuttumiseen lievemmäksi vastaavan kaltaisissa oikeustapauksissa.

Lindblom mielestä suomalainen oikeuskäytäntö on edelleen liian joustamaton tilanteissa, joissa hiv-tartunnastaan tietoinen henkilö altistaa partnerinsa hiv-riskille kertomatta siitä.

- Rangaistuasteikon pitäisi olla nykyistä laajempi ja tietyissä tilanteissa pitäisi voida olla mahdollista jättää henkilö kokonaan tuomitsematta, sanoo Lindblom.

Lindblom tuomitsee espoolaismiehen tapaukseen liittyvän otsikoinnin tiedotusvälineissä, jossa miestä on nomitetty Hiv-raiskaajaksi. Hän pitää myös epäasiallisena sitä, että miehen nimi ja kuva julkistettiin.

- Suomessa ei ole tähän asti julkistettu yhdenkään valkoihoisen hiv-tartunnan levittämisestä syytettynä olleen henkilön kuvaa tai nimeä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.