Hiv-tapausten määrään ei odoteta jyrkkää nousua

Venäjän korkeat hiv-tartuntaluvut eivät aiheuta välitöntä riskiä tartuntojen määrän merkittävästä lisääntymisestä Suomessa. Näin arvioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta

Uusimpien tietojen mukaan Venäjällä jopa yhdellä prosentilla työikäisestä väestöstä on hi-virustartunta.

– Se, että Venäjällä on erittäin korkeat hiv-luvut, on toki huolestuttavaa. Mitään välitöntä suurta vaikutusta Suomen tilanteeseen tällä tuskin on, THL:n virologian yksikön päällikkö Mika Salminen sanoo.

– Jonkin verran tartuntoja, jotka liittyvät Venäjälle matkailuun, todetaan Suomessa vuosittain.

Salminen ei katso Venäjän hiv-tilanteen antavan aihetta normaalista poikkeaviin toimenpiteisiin suomalaisissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

– Meillähän on se tilanne, että testissä voi käydä, mutta mikään ei myöskään estä terveydenhuollon henkilökuntaa ehdottamasta (potilaalle) testissä käymistä, jos se tuntuu aiheelliselta.

Uusia tapauksia todetaan alle 200 vuosittain

– Hiv (human immunodeficiency virus) on elimistön puolustusjärjestelmää tuhoava virus. Yleisimmin se tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä.

– Voidaan todeta verikokeella kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta.

– Hi-virukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Viruksen lisääntymistä voidaan estää lääkityksellä.

– Tietoon tulleiden hiv-tartuntojen määrä Suomessa on vaihdellut noin 130 tapauksesta noin 190:een vuodessa. Viimeisten 30 vuoden ajalta tartuntoja on tiedossa runsas 3000.

– THL:n suosituksen (2010) mukaan hiv-testiin tulisi päästä myös nimettömänä, jos potilas niin haluaa. Tämä mahdollisuus toteutui viime vuonna noin joka kolmannessa terveyskeskuksessa.

– Hiv-tartunnan saaneita arvioidaan koko maailmassa olevan yli 30 miljoonaa.

Itä-Suomessa tapauksia harvakseltaan

Suomessa THL:n tietoon tuli viime vuonna 171 hiv-tartuntaa, joista hieman alle puolet oli peräisin ulkomailta. Tapauksista lähes sata kirjattiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Sen sijaan itärajan tuntumassa, kuten Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, uusia tartuntoja tuli tietoon vain muutama.

Kymenlaakson keskussairaalan infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan tartuntoja tuli aiemmin ilmi joskus siksi, että viisumin saamiseen Venäjälle vaadittiin hiv-testitodistus. Nyt tällaisia tapauksia saattaa jäädä havaitsematta, sillä testiä ei enää tarvita alle kolmen kuukauden viisumiin.

– Olen jonkin verran huolestunut siitä, että meidän alueellamme on Venäjällä käyviä henkilöitä, yleensä miehiä, jotka ovat tietämättään saaneet hiv-tartunnan.

Pietikäinen arvioi itärajan läheisyyden vaikuttavan myös niin, että joissain tapauksissa hiv-potilas on voinut muuttaa Venäjältä Suomeen saadakseen parempaa hoitoa. Pietikäisen mukaan kyse ei ole laajasta ilmiöstä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat