Mainos

Hiv-rokotetta tutkitaan terveillä koehenkilöillä

Tampereella on aloitettu hiv-rokotteen testaaminen terveillä ihmisillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Bioteknologiayhtiö FIT Biotech tutkii vapaaehtoisten koehenkilöiden avulla tutkimusrokotteensa turvallisuutta ja siedettävyyttä.

Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla yhtiö kehittää sekä hiviä ennaltaehkäisevää että tartuntaan tehoavaa rokotetta. -Tutkimusrokote perustuu kehittämäämme DNA-pohjaiseen GTU-teknologiaan, joka yksinkertaistetusti sanottuna matkii elävän viruksen käyttäytymistä turvallisella tavalla, FIT Biotechin toimitusjohtaja Pekka Sillanaukee kertoo.

Sillanaukeen mukaan perinteinen, osan viruksesta sisältävä rokote sisältävä tai elävä, mutta heikennetty virusrokote ei sovellu Hi-viruksen torjuntaan. Hi-virus kopioi jatkuvasti itseään, ja jokainen muunnos eroaa toisista hiukan. -Tutkimusten perusteella geeniteknologiaan perustuvat rokotteet tehoavat parhaiten hiviin. Maailmanlaajuisesti tekeillä on viisi täysin geenipohjoista hiv-DNA-rokotetta, joista meidän tuotteemme on yksi.

Markkinoille tulo vie vuosia

FIT Biotechin tutkimukset ovat edenneet vaiheeseen, jossa rokotteen turvallisuutta testataan vapaaehtoisilla, terveillä ihmisillä. Hi-virusta kantaviin potilaisiin rokotetta on testattu viime vuoden lopusta saakka. Terveiden koehenkilöiden tutkimustulokset ovat käytettävissä kesän 2003 aikana, ja hiv-positiivisten tutkimukset päättyvät vuoden vaihteessa.

Rokotteen kliinisistä tutkimuksista vastaavan Ilse Piipon mukaan tarvittavat 20 vapaaehtoista löytyivät helposti. He eivät saa osallistumisestaan palkkiota, vaan vain matkakulukorvaukset. -Osallistuminen on heidän terveydelleen ehdottoman turvallista. Mikään laki ei sallisi riskialttiin rokotteen antamista ihmisille, Piippo huomauttaa.

Rokotetta ei kuitenkaan nähdä jokapäiväisessä käytössä useisiin vuosiin. Edessä on vielä tutkimus, jossa rokotetta testataan suureen ihmisjoukkoon. Yleiseen käyttöön rokote voisi Pekka Sillanaukeen mukaan tulla vuoden 2010 tienoilla.

Kehittämiskustannukset useita miljoonia euroja

FIT Biotechin tutkimusta rahoittaa Teknologian kehittämiskeskus Tekes, joka on myöntänyt yhtiölle 3, 9 miljoonaa euroa lisärahoitusta rokoteohjelman kehittämiseen. Rahoitus koostuu tuotekehitysrahoituksesta ja pääomalainasta.

Rokotteen kehittämiskustannukset nousevat kokonaisuudessaan kymmeniin miljooniin euroihin.

FIT Biotechin tavoite on olla mukana maailmanlaajuisilla rokotemarkkinoilla kolmen ensimmäisen kilpailevan yrityksen joukossa.

Yhteensä erilaisia hiv-rokotteita kehittää eri puolilla maailmaa tällä hetkellä noin 20 yhtiötä. -Tieteen ja teknologian osalta olemme aidosti vakaalla pohjalla. Lisäksi DNA-teknologiaan perustuva rokote on valmistuttuaan erittäin kustannustehokas: sitä voi valmistaa suuria määriä edullisesti, Pekka Sillanaukee uskoo.

Kysyntää rokotteelle riittäisi, sillä hiv-tartunnan on saanut jo yli 40 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa asuu kehitysmaissa. Aidsiin on kuollut tähän mennessä yli 25 miljoonaa ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.