Mainos

Hiv-positiiviset saamassa oikeuden matkustaa Yhdysvaltoihin

Homojen oikeuksien ajajat ovat kiitelleet Yhdysvaltojen senaatin tämänviikkoista päätöstä sallia hiv-positiivisten matkustus Yhdysvaltoihin.

Senaatti hyväksyi kuluneella viikolla äänin 80-16 lain, joka merkitsee 20 vuotta voimassa olleen matkustuskiellon kumoamista.

-En liioittele, kun sanon tämän olevan koko elämäni onnellisimpia päiviä, kirjoittaa Andrew Sullivan Atlantic-lehden nettisivulla.

-Olen kahden ja puolen vuosikymmenen ajan halunnut päästä -- rakastamani maan kansalaiseksi. Nyt se on mahdollista.

Hiv-positiivisten matkustuskielto Yhdysvaltoihin oli ollut voimassa vuodesta 1987, ja vuonna 1993 kielto sinetöitiin lailla.

Venäjä, Saudi-Arabia, Sudan ja Libya ovat edelleen valtioita, jotka estävät hiv-positiivisten pääsyn maahan, olivatpa nämä sitten turisteja tai siirtolaisia.

Osa laajaa tukipakettia

Senaatti kumosi matkustuskiellon osana 48 miljardin dollarin tukipakettia. Tämä summa on määrä käyttää maailmanlaajuiseen taisteluun hiviä ja aidsia vastaan seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Matkustuskiellon kumoamista ajoivat ennen muuta John Kerry, demokraattien presidenttiehdokas vuonna 2004, ja Gordon Smith, republikaaninen senaattori Oregonista.

-Hallituksemme kohtelee edelleen ihmisiä, joilla on hiv tai aids, kuin nykyajan spitaalisia ja kieltää heiltä jyrkästi pääsyn maahan, huomautti Smith senaatin keskustelussa.

Matkustuskielto oli Smithin mielestä kumottava, jotta Yhdysvallat voisi todella johtaa maailmanlaajuista taistelua hiviä ja aidsia vastaan.

Republikaanien vanhoillinen siipi oli uhannut taistella matkustuskiellon lakkauttamista vastaan, mutta hanke raukesi.

Edustajainhuone on hyväksynyt oman versionsa laista jo aiemmin. Jäljellä on vielä senaatin ja edustajainhuoneen lakiversioiden yhteensovittaminen molempien kamarien yhteiskomiteassa. Presidentti George W. Bush on kertonut tukevansa lakia, mutta käytännössä se saattaa jäädä hänen seuraajansa hyväksyttäväksi.

Valtaosa Yhdysvaltojen hiv-paketin rahoista menee kahdelletoista Afrikan maalle. Ohjelma on jatkoa vuonna 2003 hyväksytylle 15 miljardin dollarin apupaketille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.