Mainos

HIV-pikatestauksen jatko vaakalaudalla

AIDS-tukikeskukset saattaavat joutua luopumaan hiv-testauksesta ensi vuoden jälkeen. Syy tähän on rahoittajan RAY:n linjaukset.

RAY:n mukaan hiv-testaus tekeminen kuuluu julkisen terveydenhuollon piiriin. Tukikeskuksissa hiv-testin voi tehdä anonyymisti, minkä takia erityisesti riskiryhmään kuuluvat käyttävät palvelua.

AIDS-tukikeskuksessa Helsingissä tehdään runsaat tuhat hiv-pikatestiä vuodessa.

Palvelua käyttävät yleensä sellaiset kansalaiset, jotka eivät halua mennä testattavaksi terveyskeskukseen. Yleisin syy on epäluottamus julkista terveydenhoitoa kohtaan - tukikeskuksessa testin voi tehdä anonyymisti.

- Terveydenhuolto ei useinkaan pysty tarjoamaan nimetöntä testausta. Lisäksi meille hakeutuu todellisia riskikäyttäytyjiä eli meillä todetaan positiivisia testituloksia todella paljon suhteutettuna meillä otettujen hiv-testien määrään, AIDS-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Corinne Bjorkheim kertoo MTV:n uutisille.

AIDS tukikeskuksia on Helsingin lisäksi Tampereella, Turussa ja Oulussa. Viime vuonna niissä tehtiin hiv- pikatestejä noin 2300.

Testaus on vaarassa loppua ensi vuoden jälkeen. RAY:n suunnitelma lopettaa yleisavustuksien jakaminen säätiöille ja korvata ne korvamerkityllä tuella on osumassa testaukseen.

Tukikeskuksia pyörittävä hiv-säätiö saa RAY:n yleisavustusta ja kohdennettuja avustuksia, yhteensä tällä hetkellä noin miljoona satatuhatta euroa vuodessa.

Terveydenhuollossa pidetään tärkeänä, että hiv-testit voisivat jatkua myös tukikeskuksessa.

- Kyllä nyt pitäisi miettiä kaksi kertaa, tämä sarka on varsin laaja. Testauksen loppuminen olisi valitettavaa jo senkin takia, että teemme hyvää yhteistyötä, kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen toteaa.

RAY:n mielestä tukikeskuksien voimavarat pitää kohdentaa ennaltaehkäisevään työhön. Säätiö ja rahoittaja neuvottelevat asiasta ensi keväänä, lopullinen linja ratkeaa runsaan vuoden päästä kun vuoden 2011 avustuksista päätetään.

Katso Pauli Poutasen juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.