Mainos

Hiv-muusikko kiistää syyllistyneensä rikoksiin

Espoon käräjäoikeudessa on tänään alkanut laajan hiv-raiskausjutun oikeudenkäynti. Hiv-positiivinen 50-vuotias espoolainen muusikko saa syytteet 26 naiseen kohdistuneista tapon yrityksistä tai seksuaalirikoksista.

Oikeudenkäynnissä merkittävään osaan nousevat lääketieteen asiantuntijat, joita on kutsuttu oikeuteen kertomaan nykyisten hiv-hoitojen ja -lääkkeiden tehokkuudesta ja sitä kautta hiv:n aiheuttamasta terveysriskistä. Heidän lausunnoillaan voi olla ratkaiseva merkitys tapauksen oikeudellisessa arvioinnissa.

Syytteet tapon yrityksistä perustuvat siihen, että miehen epäillään olleen naisten kanssa suojaamattomassa sukupuolisessa kanssakäymisessä kertomatta hiv-positiivisuudestaan. Oikeuskäytännössä tekijä on yleensä tuomittu taposta, jos hänen on katsottu ymmärtäneen uhrin kuoleman tekonsa "varsin todennäköiseksi" seuraukseksi.

Tätä tulkintaa seurattiin kuusi vuotta sitten Suomen ensimmäisessä laajassa hiv-jutussa, jossa afroamerikkalainen Steven Thomas tuomittiin yli 11 vuoden vankeuteen 17:stä tapon yrityksestä.

Espoon jutussa kihlakunnansyyttäjä Heli Haapalehto esittää tapon yrityksille myös vaihtoehtoiset syytteet törkeän pahoinpitelyn yrityksistä. Taustalla on se, että lääketiede on kehittynyt ja hiv:tä pystytään nykyään hoitamaan aiempaa paremmin. Asiantuntijoita halutaan kuulla oikeudessa sen arvioimiseksi, onko kuolema enää Suomessa "varsin todennäköinen" seuraus hiv-tartunnasta.

Nuorin uhri 14-vuotias


Muusikko kiistää syyllistyneensä rangaistaviin tekoihin. Ghanalaissyntyinen, pitkään Suomessa asunut mies myöntää naisten olleen hänen partnereitaan, mutta puolustuksen mukaan yhdynnöissä käytettiin kondomia.

-Laki ei kiellä seksuaalielämää hiv-positiiviselta, kunhan partnerin kanssa ei ole suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä kertomatta tartunnastaan, miehen asianajaja Hannu Kokko huomauttaa.

Osa naisista on sanonut, että muusikko päihdytti tai huumasi heidät asunnollaan Espoossa, minkä jälkeen mies olisi käyttänyt heidän puolustuskyvytöntä tilaansa hyväkseen. Miehen mukaan naiset olivat hänen kanssaan vapaaehtoisesti.

Nuorin epäiltyjen rikosten uhreista oli 14-vuotias vuonna 1999, kun muusikon arvellaan alkaneen käyttää tyttöä hyväkseen. Kahdessa tapauksessa naiset olivat sukupuolisen kanssakäymisen aikaan 16-vuotiaita, muut asianomistajat ovat olleet täysi-ikäisiä.

Yhdessä tapauksessa syyttäjä Haapalehto esittää tapon yritykselle vaihtoehtoisen syytteen törkeästä vammantuottamuksesta. Tämä saattaa liittyä siihen, että yhdellä asianomistajana olevista naisista on todettu hiv-infektio.

Salainen käsittely

Oikeudenkäynti pidetään kokonaan suljetuin ovin, koska siinä käsitellään erityisen arkaluonteisia uhrien yksityiselämään kuuluvia asioita. Oikeudenkäyntiaineisto on julistettu salaiseksi 40 vuodeksi tuomiolauselmaa ja sovellettuja lainkohtia lukuunottamatta.

Tuomioistuimella on kuitenkin halutessaan mahdollisuus laatia tapauksesta julkinen tiedote tai ratkaisuseloste, jos se esimerkiksi katsoo tapauksella olevan yleistä merkitystä tai juttu on herättänyt erityisen suurta mielenkiintoa.

Käräjäoikeus on varannut jutun käsittelylle kymmenen istuntopäivää. Loppulausunnot on tarkoitus lukea 16. toukokuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.