Mainos

Hiv leviää Virossa maailman nopeimmin

Hi-virus leviää Virossa väkilukuun suhteutettuna nopeimmin maailmassa. Virus leviää erityisesti Itä-Virossa.

Hi-virus leviää Virossa väestömäärään suhteutettuna nopeimmin koko maailmassa. Vauhti on kymmenen kertaa nopeampi kuin keskimäärin muulla Euroopassa. Terveysviranomaisten mukaan edes Venäjällä tai Afrikassa hiv:n leviämisvauhti ei yllä Viron tasolle.

-Pahin alue on ollut Narva, jossa hiv on levinnyt erityisesti suonensisäisiä huumeita käyttävien parissa. Työttömyyden ja syrjäytymisen vaivaamasta Itä-Virosta mm. Tallinnaan siirtyvä työvoima tuo tartunnat tullessaan myös pääkaupunkiin, ja prostituution kautta ne ovat levinneet myös muihin väestöryhmiin, sanoo EU:n komission aids-työryhmän koordinaattori Matti Rajala.

Yli 4000 kantajaa

Noin 1,5 miljoonan asukkaan Virossa on diagnosoitu 4500 hi-viruksen kantajaa, mutta asiantuntijat arvioivat hiv-positiivisten määräksi noin 10 000. Paikoittain viruksen kantajia on yksi prosentti väestöstä, mitä pidetään kansainvälisesti hälyttävänä.

Postimees-lehdelle antamassaan haastettelussa Länsi-Tallinnan keskussairaalan tartuntatautispesialisti Marika Raukas sanoo, että tartuntojen nopea kasvu on jo pysähtynyt, mutta valitettavasti hiv-positiivisten joukossa on lähes 2000 alle 19-vuotiasta.

Raukaksen mukaan seuraava näkymätön uhka on se, kun virus alkaa levitä myös heteroseksuaalien ja ei-narkomaanien keskuudessa.

Hoito nielee rahaa

Matti Rajalan mukaan Viron hallitus ymmärtää tilanteen vakavuuden. Käytännön tasolla esimerkiksi huumeiden käyttäjien ja tartunnan saaneiden hoitopalveluja ei ole kuitenkaan kyetty saamaan ajan tasalle. Puhtaiden neulojen ja korvaavan hoidon antaminen huumeiden käyttäjille kangertelee pahasti.

Esimerkiksi poliisi saattaa päivystää huumeklinikan edessä ja säikäyttää näin avuntarvitsijat tiehensä. -Tosiasia on, että hiv-tartunnan saanut sairastuu aikanaan aidsiin, joka johtaa kuolemaan. Ajoissa hoitoon pääseminen voi lisätä elinaikaa 8-10 vuodella. Hoito on erittäin kallista. 10 000 ihmisen hoitokustannukset voivat olla jopa 100 miljoonaa euroa, Rajala sanoo. Viro saa taloudellista apua ongelmiinsa mm. YK:lta ja monilta kansainvälisiltä järjestöiltä. Kokonaisrahoitus kasvaa, vaikka Viron hallitus vähentääkin omaa osuuttaan lähes puolella miljoonalla eurolla.

Viron hiv ei näy Suomessa

Viro on yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista. Viroon tehdään Suomesta yli miljoona matkaa vuodessa. Osa matkoista suuntautuu huume- ja prostituutiomarkkinoille. Tutkimusprofessori Pauli Leinikki kansanterveyslaitoksen epidemiologian osastolta sanoo, että Viroon jäljitettyjen hiv-tartuntojen määrä on Suomessa kuitenkin vähäinen. Leinikin mukaan hiv-tartuntojen määrän kasvu on hidastumassa Virossa. Suomessa todetaan vuosittain hieman yli 100 hiv-tartuntaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.