Mainos

Hiv leviää nuorten naisten keskuudessa

Hiv-tartunnan on saanut kaikkiaan jo 42 miljoonaa ihmistä.

Hiv-tartunnan saaneiden naisten määrä on lisääntynyt ympäri maailmaa. Hiv leviää tällä hetkellä huumeiden käyttäjien ja homoseksuaalien joukosta valtaväestöön, erityisesti nuoriin ja naisiin. Esimerkiksi Itä-Euroopassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa tartuntaluvut kohoavat nopeasti. YK:n tavoitteena on pysäyttää aidsin leviäminen.

Esimerkiksi Venäjällä hiv leviää kymmenen prosentin kasvuvauhdilla eli nopeammin kuin missään muussa Euroopan maassa. Rekisteröityjä tapauksia Venäjällä on 300 000, mutta todellinen luku lienee miljoona.

- Arvioiden mukaan hiv on alkanut Venäjällä levitä narkomaanien joukosta muuhun väestöön ja erityisesti nuoriin naisiin. Yli 80 prosenttia venäläisistä hiv-positiivisista on alle 30-vuotiaita, sanoo lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Saarinen sanoo, että maailmanlaajuisesti hiv-epidemia naisistuu koko ajan, mutta näin käy erityisesti kehitysmaissa ja varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nuoret naiset ovat kaikkein haavoittuvin ryhmä.

Viime vuonna perustettiin maailmanlaajuinen naisiin ja aidsiin keskittyvä ohjelma nimeltään Global Coalition on Women and Aids. Tarkoitus on, että aidsin leviämistä vastustavat järjestöt tekevät yhteistyötä YK:n aids-ohjelman kanssa. Myös Suomi tukee ohjelmaa.

42 miljoonaa hiv-kantajaa

Malarian, hengitystieinfektioiden ja ripulitautien jälkeen aids on neljänneksi suurin kuolemantapausten aiheuttaja maailmassa. Hiv-tartunnan on saanut jo 42 miljoonaa ihmistä. Paha tilanne on kaikkein köyhimmissä maissa, missä taudin seurauksista kärsivät eniten köyhimmät ihmiset.

Saharan eteläpuolisissa Afrikassa suurin osa alle 24-vuotiaista hiv-tartunnan saaneista on naisia. Samalla alueella kaikista aikuisista hivin kantajista jo yli puolet on naisia.

YK ehkäisee hivin leviämistä muun muassa koulutuksen keinoin. Jos tytöt saadaan esimerkiksi Afrikassa pysymään koulussa 16 ikävuoteen asti, seksielämä alkaa todennäköisesti myöhemmin kuin niillä tytöillä, joiden koulunkäynti päättyy jo 14-vuotiaina.

Kehitysmaissa hivin leviämistä naisiin on yritetty torjua kehottamalla pidättäytymään, olemaan uskollisia kumppanille ja käyttämällä kondomia. Saarisen mukaan Afrikassa tehtyjen selvitysten mukaan naisista 5-30 prosenttia on pakotettu ensimmäiseen yhdyntään. Toiseksi naiset eivät voi päättää itsenäisesti kondomien käytöstä tai puolisonsauskollisuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.