Hiv-hoitajat armahdettiin Bulgariassa

Viisi hoitajaa ja lääkäri tuomittiin viime viikolla Libyassa elinkautisiin hiv:n tahallisesta tartuttamisesta 400 lapseen.

Libyassa vangittujen sairaanhoitajien ja lääkärin kahdeksanvuotinen koettelemus on päättynyt tänään, kun he palasivat kotimaahansa Bulgariaan ja saivat samantien armahduksen.

Viisi sairaanhoitajaa ja palestiinalaissyntyinen lääkäri tapasivat epäuskoisina perheenjäseniään Sofian lentokentällä aamukymmeneltä.

- Tiedän olevani vapaa, mutta en vain voi vielä uskoa sitä, sairaanhoitaja Kristiana Valcheva kuvasi tunteitaan.

Kuusikon kuolemantuomiot muutettiin viime viikolla elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi, mikä avasi tien neuvotteluille vankien luovuttamisesta Bulgariaan. Tänään kansainvälinen oikeussalidraama saavutti loppunsa, kun Bulgarian presidentti Georgi Parvanov armahti hoitajat ja lääkärin.

Neuvottelujen viimeisen etapin luotseina toimivat EU:n ulkoasiankomissaari Benita Ferrero-Waldner sekä Ranskan presidentin puoliso Cecilia Sarkozy. Heidän kerrottiin kääntäneen Libyan johdon pään tarjoamalla maalle suhteiden normalisoimista sekä tukipakettia.

Vapautuksen takana on kuitenkin vuosikausien tiukka diplomatia, EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso muistutti.

Syytettyjä kidutettiin?

Hoitajia ja lääkäriä syytettiin hi-viruksen tartuttamisesta yli 400 libyalaislapseen vuonna 1999. Oikeudenkäynnissä todistaneiden ulkomaisten asiantuntijoiden mukaan Bengasin lastensairaalan hiv-epidemia alkoi kuitenkin jo ennen heidän saapumistaan ja johtui todennäköisesti sairaalan huonosta hygieniasta.

Vankien mukaan heitä kidutettiin tunnustuksen saamiseksi. Yhdeksää poliisia ja yhtä lääkäriä syytettiin aikanaan kidutuksesta, mutta syytteistä luovuttiin myöhemmin.

- He kiduttivat vankeja ja kohtelivat heitä kuin eläimiä, Valchevan aviomies Zdravko Georgiev, joka oli itsekin vangittuna Libyassa viiden vuoden ajan, kuvasi hoitajien vankeusaikaa BBC:lle tänään. - Itse asiassa eläimiäkään ei kohdella niin.

EU lupaa parempia suhteita

EU on nyt valmis normalisoimaan suhteensa Libyaan, Barroso vakuutti tänään. Hänen mukaansa neuvotteluissa ei kuitenkaan sovittu suorasta taloudellisesta avusta.

- Nyt voimme odottaa edistystä monilla alueilla, Barroso arveli. - Emme kuitenkaan ole kasvattaneet taloudellista panostamme tämän takia, vaan siitä on neuvoteltu Libyan kanssa jo kauemmin.

Diplomaattilähteiden mukaan EU lupaa muun muassa auttaa Libyaa modernisoimaan terveydenhuoltojärjestelmäänsä ja tarjoaa hoitoa hiv-positiivisille lapsille. Lisäksi eurooppalaisia markkinoita avataan libyalaistuotteille ja viisumin saantia helpotetaan, lähteet kertovat.

Sarkozyn osallistuminen ärsyttää

Bulgarialaisten vapauttaminen oli poliittinen voitto etenkin Ranskan presidentille Nicolas Sarkozylle, jonka yksityinen lentokone toi vapautetut vangit Sofiaan. Cecilia Sarkozy ja presidentin esikuntapäällikkö Claude Gueant matkasivat Tripoliin kahdesti Ferrero-Waldnerin mukana. Ranskan näkyvä osallistuminen ja Sarkozyn tapa valita edustajansa pienestä lähipiiristään ei miellyttänyt kaikkia.

- Mitä demokraattista pätevyyttä heillä on, paitsi että toinen on presidentin vaimo ja toisen tämä nimitti Elysee-palatsin pääsihteeriksi, kysyi EU-parlamentaarikko Benoit Hamon.

Sofian kaupunginhallitus nimitti Sarkozyn pariskunnan tänään kaupungin kunniakansalaisiksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat