Mainos

Historian merkkihenkilöiden henkilökohtaisia esineitä Kansallismuseossa

Suomen kansallismuseo esittelee uudessa näyttelyssään historiaan jääneiden henkilöiden henkilökohtaisia tavaroita. Näyttelyssä nähdään mm. Eino Leinolle, Jean Sibeliukselle ja Elias Lönnrotille kuulunutta esineistöä.

Elias Lönnrotin esineistöstä on näytteillä hänen runonkeruumatkojensa varusteita. Kantele, muistiinpanovälineitä, asiakirjasalkku, takki ja kauniisti kirjaillut tossut.

Nähtävillä on myös värituubi, jota Albert Edelfelt käytti maalatessaan viimeisiä taulujaan vuonna 1905. Kustaa Mauri Armfeltin takintaskusta löytyi yllättäen sulkapallo.

- Näyttelyn esineet eivät niinkään kuvasta omistajiensa henkilöhistoriaa tai elämäntyötä kuin heidän inhimillisiä heikkouksiaan ja ominaisuuksiaan, sanoo Kansallismuseon johtaja Pirkko Sihvo.

Menneisyyden muistot voivat olla myös hyvin dramaattisia, kuten Eugen Schaumanin veren tahraama paita. Schauman ampui Suomen kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin kesäkuussa 1904 ja surmasi sen jälkeen itsensä kahdella laukauksella.

Pirkko Sihvon oma suosikki näyttelyn muistoista on Aleksis Kiven juhlatakki, joka ei koskaan aikaisemmin ole ollut näytteillä.

- Paljonhan on keskusteltu siitä, minkä näköinen Kivi oli. Hänestähän ei jäänyt valokuvaa. Sitäkään ei tiedetä, minkä kokoinen hän oli. Mutta tässä juhlatakissa näkyy selvästi Aleksis Kiven hahmo. Se on niitä esineitä, joka ikään kuin värisyttää, joka kerta kun sitä katselee, Sihvo sanoo.

(MTV3)

Katso Minna Karilan juttu aiheesta
(Huomenta Suomi 26.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.