Mainos

Historialliset lähikuvat Merkuriuksesta julki — katso

Avaruusluotain Messenger on lähettänyt maahan ensimmäiset Merkurius-planeetan kiertoradalta ottamansa kuvat. Planeettaa ei ole koskaan aiemmin päästy kuvaamaan näin läheltä.

Kiertoradalle pari viikkoa sitten saapunut luotain otti tiistaina 363 valokuvaa, joista se sai eilen lähetettyä Nasan tiedemiehille 224.

– Merkuriuksella on useita salaisuuksia. Nyt saamme lähietäisyydeltä tietoa, joka murtaa näitä mysteerejä, hehkutti Messenger-ryhmään kuuluva geologi James Head.

Messenger taivalsi 7,9 miljardin kilometrin matkaa kuusi ja puoli vuotta. Avaruusmittakaavassa se on kohtalaisen vähän, mutta Merkuriuksesta tiedetään silti erittäin vähän. Syynä on sen sijainti lähimpänä aurinkoa aurinkokuntamme planeetoista.

Planeetan lämpötila nousee päivällä yli neljänsadan asteen ja yöllä putoaa miinus sataan. Lisäksi luotaimen tulee kestää auringon läheisyyden aiheuttamaa ankaraa säteilyä.

Messengerin on määrä kartoittaa planeetan pinta vuoden aikana. Lisäksi luotaimen toivotaan muun muassa saavan selvyyden planeetan kraattereissa mahdollisesti piileviin vesivaroihin.

– Tulevan vuoden aikana tulemme tekemään löytöjä joka päivä. Selvitämme vastauksia vanhoihin kysymyksiin ja paljastamme uusia arvoituksia, joita emme edes osaa odottaa vielä, Head sanoo.

Lisää Messengerin ottamia kuvia Nasan verkkosivuilla

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.