Historiallinen katujuhla avaa kesän Helsingissä

Sofianpäivänä 15.5. voi jälleen liittyä historialliseen katujuhlaan Helsingin kaupunginmuseon edessä Sofiankadulla. Tänä vuonna esillä on erityisesti Helsingin monikulttuurinen menneisyys muun muassa tataari- ja balalaikkamusiikkeineen. Helsinkiin on kautta aikain muutettu läheltä ja kaukaa, ja tulijoiden historia on esillä myös kulkueessa, jossa voi katsella 1500-luvun hollantilais- ja saksalaiskauppiaita tai Viaporin upseereita 1700-luvun ranskalaisissa muotihepenissä.

Sofianpäivään kuuluvat toki tutut posetiivit, ilmapallot, herkut ja iloinen markkinahulina. Museossa voi katsoa dokumentteja entisaikain keväisestä Helsingistä ja otattaa Foto-Atelieri Onyxei Haapalassa itsestään vanhanajan kabinettikuvan.

Sofiankatu on Helsingin vanhimpia samoilla sijoillaan säilyneitä katuja. Sitä kutsuttiin 1600-1700-luvulla Itäiseksi Kirkkokaduksi, mutta 1810-luvulla se sai uuden nimen keisari Aleksanteri I:n äidin Sofian mukaan. Sofiankatu on säilynyt meidän aikaamme asti yhtä kapeana kuin se oli 1700-luvulla, mikä antaa sille erityisen historiallisen ilmapiirin leveiden katujen Helsingissä. Nykyään Sofiankadulla sijaitsee Helsingin kaupunginmuseo, joka on muuttanut kotikatunsa Katumuseoksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat