Hissien puute haittaa ikäihmisten asumista

Hissien puuttuminen kerrostaloista on merkittävin ikäihmisten asumista haittaava tekijä, sanoo ylitarkastaja Raija Hynynen ympäristöministeriön asunto- ja rakennusosastolta. Hänen mukaansa Suomen runsaasta miljoonasta kerrostalohuoneistosta noin 40 prosenttia on hissittömissä taloissa.

-Valtion asuntorahaston avustuksista vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaus- ja hissiavustus ovat keskeisiä ikääntyvien ihmisten asumisen tukimuodoista, mutta siitä huolimatta hissien rakentaminen on edelleen hidasta, Hynynen sanoi senioriasumisen seminaarissa Kuopiossa torstaina.

Hynysen mukaan väestörakenteen muuttuminen ja väestön ikääntyminen asettavat vaatimuksia tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään. Myös palvelujen tarve lisääntyy väestön ikääntymisen myötä.

-Toisaalta ikääntyvien kasvava varallisuus lisää myös mahdollisuuksia luoda sopivia asunto- ja palveluratkaisuja. Lisäksi esimerkiksi tietoteknologian ja uusien teknisten välineiden hyödyntäminen tarjoavat uudenlaisia ratkaisuja kotona asumisen tukemiseen, Hynynen totesi.

Suomessa on Hynysen mukaan kolmen vuosikymmenen kuluttua ikäihmisiä noin 1,3 miljoonaa eli puoli miljoonaa enemmän kuin tällä hetkellä. Suhteellisesti eniten lisääntyy yli 85-vuotiaiden määrä, joka lähes kaksinkertaistuu.

Ympäristöministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö asettivat kuluvan vuoden helmikuussa kahden hengen selvitystyöryhmän laatimaan ehdotuksen tavoitteista ja toimenpiteistä, joiden avulla tuetaan ikääntyvien kotona asumista. Raportin on määrä valmistua juhannukseen mennessä.

Selvityksessä arvioidaan myös sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön keskeisiä toimintalinjauksia, jotka liittyvät ikääntyvien kotona asumiseen. Selvityksen kohteina ovat asunnot, asuinympäristöt ja kotipalvelut sekä taajamissa että harvaan asutuilla seuduilla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja