Mainos

Hirvikärpänen valtaa uusia alueita

Elo- ja syyskuu on pahinta hirvikärpäsaikaa. Yhdessä eläimessä saattaa olla jopa kymmenen tuhatta hirvikärpästä.

Hirvikärpänen on levittäytymässä kohti pohjoista kova kyytiä. Tätä ikävää loiseläintä on jo tavattu Rovaniemen korkeudelta.

Täikärpäslajin tiedetään jo löytäneen myös uusia isäntäeläimiä kuten pedot ja porot. Nyt poromiehet ovatkin huolissaan toimeentulonsa puolesta.

Poromies Seppo Huitsi Pudasjärven paliskunnasta kertoo, että jos hirvikärpäsiä on paljon, porot voivat laukata paniikissa niin, että kilot tippuvat. Poromiehet ovat huolissaan siitä, miltä nahka näyttää.

- Jos nahka menee roskiin, niin tottakai se on aina tappiota, Huitsi toteaa.

Isäntäeläimen löydyttyä hirvikärpänen pudottaa siipensä ja jää asumaan sen turkkiin.Yhdessä eläimessä saattaa olla jopa kymmenen tuhatta hirvikärpästä.

Oulun yliopiston tutkija Juhani Itämiehen mukaan hirvikärpäset leviävät noin 50 kilometrin vuosivauhtia.

- Niitä on lähes vuoden ympäri. Joka päivä ne pistävät uudestaan ja imevät verta. Stressi sille isännälle täytyy olla aika kova, tutkija toteaa.

Hirvikärpäsellä ei ole luontaisia vihollisia ja karkotteet eivät tiettävästi niihin tehoa.

- Moni ihminen saa niistä märkäpaiseita ja tosi pahoja tulehduksia. Minun käsittääkseni on paljon ihmisiä jotka ei pysty metsään menemään kun hirvikärpässesonki on pahimmillaan, Itämies kertoo.

Elo- ja syyskuu on pahinta hirvikärpäsaikaa. Vaikka hirvikärpäs naaras tuottaa vain yhden jälkeläisen vuodessa niin kärpäskanta kasvaa räjähdysmäisesti.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan hirvikärpänen voi elää myös kaupunkien läheisyydessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.