Hirveä loppu ravireissulle – rakas hevonen jouduttiin lopettamaan

Lahden raveissa toisessa Toto4-kohteessa startannut Don Geronimo sai kesken kilpailun niin pahan jalkavamman, että se jouduttiin lähettämään viimeiselle matkalleen jo ravipaikalla.

– Se oli maailman ihanin hevonen, Don Geronimon valmentaja Nina Pettersson-Perklen henkäisee kyynelten lomasta.

5-vuotias lämminveriruuna starttasi Jokimaan ravien viidennessä lähdössä ryhmäajon takarivistä. Se kuitenkin otti kiihdytyssuoralla peitsiaskeleen ja hyppäsi samoin tein pahalle laukalle.

– Hokki oli lävistänyt vasemman etujalan pinnallisen koukistajajänteen. Se meni ihan yhteen askeleeseen irtipoikki, Pettersson-Perklen kertaa karmaisevaa tapahtumaa.

– Ohjastaja Ari Moilanen sanoi, että siitä se laukkakin tuli. Hän huomasi heti että jotain on pahasti vialla ja lopetti ajamisen.

Tilanne oli äärimmäisen epäonninen. Vaikka hevosella oli etujaloissaan suojat, takajalan kulma ja iskun voima osuivat pinnalliseen koukistajajänteeseen niin että kohtalokas vaurio pääsi syntymään.

– Tarkoitus olisi ollut katsoa vähän aikaa, että miten ruuna raviurheilusta jaksaa innostua, ja siirtää se sitten yhdelle osaomistajalle kokonaan ratsastuskäyttöön. Huippujuoksija ei tänään lähtenyt, mutta hirveän hieno hevonen ja ystävä, siuntiolaisvalmentaja suree.

Pesäpalloilija Juha Puhtimäki valmensi Don Geronimoa elokuusta 2016 tämän vuoden kesäkuuhun, kunnes hevonen muutti Pettersson-Perklenin talliin.

Jokimaan raviradan eläinlääkäri tutki hevosen heti ja konsultoi myös Viikin hevossairaalan asiantuntijoita. Välittömällä leikkaushoidolla hevosen henki olisi saattanut pelastua, mutta vaikean operaation jälkeen tiedossa olisi ollut kuukausien karsinalepo ja parhaimmillaankin toipuminen vain pihankoristeeksi.

– Soitin heti kaikki meidän omistajatallin Team Chiricahuan jäsenet läpi, ja tulimme siihen tulokseen että hevosen lopettaminen on ainoa oikea vaihtoehto. Olisi todella itsekästä antaa sen kärsiä, vaikka siitä ei koskaan enää voisi tulla sellaista hevosta kuin se haluaisi olla, Pettersson-Perklen huokaa.

– Jokimaan päässä kaikki hoidettiin hienosti. Odotimme ravien loppuun asti että paikalla olisi mahdollisimman rauhallista, kunnes hevonen lähetettiin täällä viimeiselle matkalleen. On tämä silti kauhean vaikeaa ja surullista.

Ravivalmentaja Nina Pettersson-Perklen.

Lue myös:

    Uusimmat