Hirmumyrsky uhkaa Skandinaviaa – myrskytuulia Suomeen itsenäisyyspäivänä

Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin ennustetaan rajua myrskyä loppuviikolla. Myrsky heikkenee ennen Suomea, mutta tuonee meillekin itsenäisyyspäiväksi myrskytuulia ja ainakin osaan maata lumipyryn.

Viikko alkaa Suomessa vaihtelevassa säässä. Lämpötilat sahaavat miinukselta plussalle ja takaisin. Runsaita sateita ei ole odotettavissa ennen viikon loppupuolta.

Loppuviikolla Pohjois-Eurooppaa ja Suomea lähestyy erittäin voimakas matalapaine.

– Tämä matalapaine voi voimistua hirmumyrskyksi Norjan, Tanskan ja Ruotsin rannikoilla torstaina ja tuo meillekin myrskytuulia itsenäisyyspäivän tienoilla, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Hirmumyrskyssä keskituuli on yli 32 metriä sekunnissa.

Suomessa myräkkä olisi voimakkaimmillaan perjantaista lauantaille. Myrskyn reitti on vielä epävarma, joten sateen olomuodosta maan eri osissa ei ole vielä varmuutta. Nyt näyttää, että myrsky osuisi maan etelä- ja keskiosaan ja pahimmat tuulet jäisivät Suomen eteläpuolelle.

– Tämän hetken ennusteen mukaan sateet tulisivat etelässä vetenä ja maan keskiosassa lumena, mutta jos myrskyn keskus on etelämpänä, tulevat sateet etelässäkin lumena. Itsenäisyyspäivänä lunta voi pyryttää esimerkiksi Tampereen korkeudella koko päivän. Myräkän voimakkuus tarkentuu viikon mittaan ja se voi voimistua tai heikentyä. Mutta voi olla, että myrsky on suunnilleen yhtä voimakas kuin parin viikon takainen Eino-myrsky, toteaa Aleksi Jokela.

Myräkässä voi pyryttää lunta jopa 10-20 senttimetriä.

Katso videolta viikon ennuste.

Lue myös:

    Uusimmat