Mainos

Hirmumyrsky uhkaa iskeä Eurooppaan

Atlantilla hirmumyrskyksi voimistuva Gordon suuntaa parhaillaan kohti Eurooppaa.

Gordon on voimistumassa ensimmäisen luokan hurrikaaniksi ja on MTV3:n meteorologi Aleksi Jokelan mukaan suoraan matkalla Portugaliin ja Espanjaan.

– Ennusteet ulottuvat ensi keskiviikkoon asti ja silloin myrsky on lähellä rannikkoa, mutta ei vielä osumassa maahan. Myrsky saattaa vielä muuttaa reittiään, mutta tännepäin se näyttäisi olevan tulossa,Jokela kertoo.

Jokelan mukaan tulee olemaan arvoitus millä voimakkuudella Gordon-myrsky Eurooppaan tulee.

– Tuskin ihan hirmumyrskyn voimakkuudella, jolloin tuulet puhaltaisivat yli 32 metriä sekunnissa, mutta voimakas myrsky siitä voi kuitenkin tulla.

Viimeisestä hirmumyrskystä jo vuosi

Normaalisti hurrikaanit syntyvät Länsi-Afrikan rannikolla, ja ne kulkevat vallitsevien ilmavirtauksien mukana länteen Karibiaan, Meksikoon tai Yhdysvaltojen rannikolle. Joskus harvoin ne voivat lähteä kaartamaan varhaisessa vaiheessa pohjoiseen ja itään, eli Eurooppaa päin.

– Jotta myrskyt pääsevät Eurooppaan asti, niin niiden pitää olla aika voimakkaita heti alussa, koska niillä on hyvin pitkä matka tulla tänne. Lisäksi pohjoisemmassa merivesi on viileämpää, joten myrsky ehtii heiketä matkalla. Myrsky tarvitsee voimakkaana pysyäkseen hyvin lämpimän meriveden, pinta-asteiden pitää olla noin 27 celsiusastetta, Jokela kuvailee.

Viimeksi Eurooppaan on rantautunut voimakas hurrikaani Katia. Se iski Iso-Britanniaan viime vuonna syyskuun alussa.

– Britteihin saarille osuessaan Katia-myrsky menetti hurrikaanimaisen rakenteensa ja se heikkeni voimakkaaksi trooppiseksi myrskyksi. Silloin tuulet puhalsivat ylimmillään kuitenkin 36 metriä sekunissa, eli hirmumyrskynopeudella, Jokela sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.