Mainos

Hirmumyrsky Sandy iski – yhdeksän kuukautta myöhemmin vauvabuumi

Kun hirmumyrsky Sandy iski viime lokakuun loppupuolella Yhdysvaltojen koillisosiin, näyttäisi se aiheuttaneen myrskytuhojen lisäksi toisenlaisenkin seurauksen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin alueella on nimittäin seurannut vauvabuumi.

Esimerkiksi New Yorkissa ja New Jerseyssä sairaalat ovat raportoineet selvästä piikistä syntyvien vauvojen määrässä.

Muun muassa New Jerseyn Long Branchissa sijaitseva Monmouthin terveyskeskus kertoo alueella syntyvän tässä kuussa noin 500 vauvaa. Viime vuonna synnytysten määrä sairaalassa oli vastaavaan aikaan 371.

Vauvabuumi on pantu merkille myös Neptunessa sijaitsevassa Jersey Shoren yliopistollisessa terveyskeskuksessa. Synnytysten määrä Neptunessa on noussut 25 prosenttia. Viime vuonna vastasyntyneitä oli heinäkuussa 160, nyt synnytysten määrä kipuaa yli kahdensadan.

Tilastotieteilijät ovat kuitenkin skeptisiä sen suhteen, voidaanko vauvatilastoissa tapahtunutta nousua pistää pelkästään yhden luonnonkatastrofin piikkiin.

Utahissa sijaitsevan Brighamin yliopiston tutkija Richard Evans sen sijaan uskoo, että Sandy on vaikuttanut lasten määrän nousuun ainakin osittain.

Evans on tutkinut aiemmin hurrikaanien jälkeen esiintyviä muutoksia syntyvyydessä.

– Tutkimuksemme kattoi yli seitsemän vuoden ajanjakson ja joukon suuria alueita, ja tulokset ovat melko kiinnostavia, Evans toteaa.

Hurrikaanitutkimuksessa havaittiin, että jokainen vuorokauden mittainen myrskyvaroitus aiheutti kahden prosentin kasvun syntyvyyteen yhdeksän kuukautta myöhemmin.

– Kaksi prosenttia oli keskiarvo, joten kun tämän kertoo useammalla päivällä, ovat suuremmat piikit mahdollisia. Toki New Jerseyn noin kolmenkymmenen prosentin piikki menee tästä huomattavasti yli, Evans toteaa.

Evansin mukaan ilman jatkotutkimusta on vaikea sanoa, miksi myrskyissä ihmiset muuttavat käyttäytymistään makuuhuoneen puolella.

Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että asiaan vaikuttavat sekä tunteet että yksinkertaisesti se, ettei ole "muutakaan tekemistä".

– Vaikuttaa siltä, että kun valot sammuvat ja televisio pimenee, niin syntyvyys lisääntyy.

(MTV3 – AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.