Hirmumyrsky riehui Kiinan rannikolla

Voimakas hirmumyrsky Chanchu on aiheuttanut laajaa tuhoa Kiinan etelärannikolla. Viime viikolla myrsky raivosi Filippiineillä ja surmasi lähes 40 ihmistä.

Hirmumyrsky Chanchu on tänään riehunut Kiinan etelärannikolla. Taifuuni vaati ainakin 16 kuolonuhria. Lisäksi yli miljoona ihmistä pakeni kodeistaan, kun rankkasateet synnyttivät maanvyöryjä ja tulvia.

Chanchu aiheutti tuhoa etenkin Guangdongin ja Fujianin maakunnissa. Guangdongissa kuoli kahdeksan ihmistä ja toiset kahdeksan viereisessä Fujianissa. Surmansa saaneiden joukossa oli myös lapsia, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Guangdongissa evakuoitiin lähes 330 000 ihmistä ja Fujianissa yli 700 000. Yksi kylä joutui kokonaan eristyksiin vesimassojen keskelle. Paikalle lähetettiin viitisensataa sotilasta, kun parisataa taloa romahti. Kukkuloiden rinteille kyhätyt asunnot luhistuvat nopeasti, kun sateet pehmentävät maan ja muta lähtee liikkeelle.

Tuuli yltyi ankarimmillaan yli 47 metriin sekunnissa. Rintaman keskus rantautui Etelä-Kiinan mereltä Shantoun ja Xiamenin kaupunkien väliin ja eteni laantuen koilliseen.

Rakennuksia romahti myös Shantoussa. Melkein kaikki satamakaupungin tiet olivat poikki, kun joet tulvivat. Alueella kärsittiin myös sähkökatkoista. Kymmeniä lentoja peruttiin Kantonissa, Xiamenissa ja Shanghaissa.

Kiinan television mukaan Chanchun tuulennopeus laski vähitellen vajaaseen kymmeneen metriin sekunnissa. Sen ennustettiin tuovan vettä myös itäisiin maakuntiin, muun muassa maan suurimpaan kaupunkiin Shanghaihin. Hälytysvalmiutta nostettiin Itä-Kiinassa maanvyöryjen varalta.

Chanchu höykytti myös Filippiinejä

Chanchu raivosi viikonloppuna Filippiineillä. Tulvia oli varsinkin Visayasaarilla Keski-Filippiineillä, mutta pääkaupunki Manilakin jäi paikoin veden alle. Lähes 40 ihmistä sai surmansa myrskyyn liittyneissä onnettomuuksissa.

Vietnamissa odotettiin edelleen varmoja tietoja tiistain ja eilisen aikana kovassa merenkäynnissä kadonneista kalastajista. Kaikkiaan 11 kalastusaluksessa oli myrskyn iskiessä noin sata kalastajaa, joista 27:ää ei ollut tavoitettu vielä myöhään torstainakaan.

Chanchu muodostui Tyynellämerellä viime viikolla noin 550 kilometrin päässä Filippiinien eteläisimmästä saaresta Mindanaosta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat