Mainos

Hirmumyrsky Mitchin tuhot jatkuvat

Keski-Amerikassa riehuvan trooppisen myrskyn Mitchin kuolonuhreja on jo ainakin 885. Viranomaisten mukaan yksistään Nicaraguassa myrskyssä oli saanut surmansa ainakin 566 ihmistä.

Suurin osa Nicaraguan uhreista sai surmansa Mitchin edellä kulkeneiden rankkasateiden pehmentämän vuorenseinämän romahdettua viiden pikkukylän päälle maan koillisosassa. Iltaan mennessä maanvyörymän alta oli löydetty jo ainakin 330 ihmisen ruumiit.

Viranomaisten mukaan uhrien määrä kasvaa koko ajan ja jopa tuhannen ihmisen pelätään kuolleen. Nicaraguan onnettomuusalueen viranomaisten mukaan kylissä asui noin 1200 ihmistä, mutta tiedot alueelta olivat vielä tänään puutteellisia. Pelastustyöntekijät työskentelivät koko päivän kuumeisesti yrittäessään pelastaa henkiinjääneitä.

Uhreja useissa maissa

Myös Hondurasissa, Salvadorissa, Guatemalassa, Costa Ricassa, Panamassa ja Meksikossa on kuollut ihmisiä myrskyssä. Yhdysvaltain hirmumyrskykeskuksen mukaan Mitchin keskus oli illalla Guatemalan pääkaupungin kohdalla ja se liikkui vajaan 10 kilometrin tuntivauhtia.

Myrskykeskuksen ennusteen mukaan Mitch tuo mukanaan jopa 25 senttiä lisää sadetta osiin Guatemalaa, Hondurasia, Salvadoria ja eteläistä Meksikoa. Jo nyt myrsky on aiheuttanut laajoja tulvia, joissa tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi. Tulvat ovat lisäksi tuhonneet sähkö- ja puhelinyhteyksiä ja vaikeuttanut näin tiedonkulkua.

Myös Salvadorissa hätätila

Salvadoriin on julistettu kansallinen hätätila ja tuhansia ihmisiä on evakuoitu kodeistaan myrskyn tieltä. Hondurasissa paikallisviranomaiset ovat pyytäneet hätäapua niille yli 1,5 miljoonalle ihmiselle, jotka on jouduttu evakuoimaan tai jotka ovat jääneet kodittomiksi.

Genevessä päämajaansa pitävän Maailman ilmastojärjestön (WWO) mukaan viime kuukausien aikana esiintyneet vakavat tulvat ja hirmumyrskyt ovat seurausta La Nina -nimisestä sääilmiöstä. La Nina on sukulaisilmiönsä El Ninon käänteisilmiö. Kun El Ninon myötä säätila lämpeni, La Ninan myötä se jäähtyy.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.