Mainos

Hirmumyrsky Katrina hipoo New Orleansia

Hirmumyrsky Katrina on ylittämässä New Orleansin kaupunkia Louisianassa. Sadevesi tulvii kaduilla, ja veden korkeus on kohonnut jo muutamia kymmeniä senttejä. Kymmenet tuhannet lentomatkustajat joutuvat keskeyttämään tai perumaan lentojaan Katrinan edetessä kohti sisämaata. Finnairin tietoon ei kuitenkaan ole tullut, että sen matkustajia olisi jumissa hirmumyrskyn takia.

Hirmumyrsky Katrina höykytti tänään Louisianan ja Missisippin osavaltioita Yhdysvalloissa. Pelko kasvoi autioituneessa New Orleansissa, kun rankkasateet ja kova tuuli hakkasivat kaupunkia. Arviolta miljoona kaupungin 1,3 miljoonasta asukkaasta lähti viikonloppuna pakomatkalle naapuriosavaltioihin tai kauemmaksikin.

Katrinan nostamat aallot ovat murtaneet ensimmäisen suojavallin New Orleansissa ja vesi virtaa kohti kaupunkia, raportoi Fox-uutiskanava. Viranomaiset vakuuttavat, että kaupungin Superdome-stadionille paenneet väkijoukot ovat turvassa. Rakennukseen on kuitenkin vuotanut vettä, minkä takia ihmisiä on jouduttu siirtämään urheiluhallin sisällä toiseen paikkaan. Television mukaan paniikkia ei ole ollut.

Katrinan voimakkuusluokitusta on laskettu nelostasolta kolmeen. Vielä sunnuntaina myrsky raivosi voimakkaimmalla viitostasolla. Tuulen arvioidaan puhaltavan 200 kilometriä tunnissa eli noin 56 metriä sekunnissa. Sen uskotaan heikkenevän myrskyn edetessä kohti sisämaata.

Suomen New Yorkin -pääkonsulaatin mukaan hirmumyrskyalueella New Orleansissa on ainakin kaksi suomalaista.Konsulaatin viimeisimmän tiedon mukaan he ovat turvassa. Alueella ei ole vakituisesti asuvia Suomen kansalaisia.

Kymmeniä tuhansia lentomatkustajia jäämässä jumiin myrskyn vuoksi

Kymmenet tuhannet lentomatkustajat joutuvat tänään keskeyttämään tai perumaan lentomatkansa, kun Katrina etenee kohti sisämaata Yhdysvalloissa. Varhain aamulla paikallista aikaa lentoja oli jo peruttu neljältä kentältä Louisianan, Mississippin, Alabaman ja Floridan osavaltioissa. Lisää peruutuksia on odotettavissa päivän aikana kun myrsky etenee. Asiasta kertoi USA Today -lehti verkkosivuillaan.

Meteorologit varoittivat, että myrskytuulet voivat ulottaa voimansa aina Tennesseehen saakka. Monet myrskyn reitillä maan kaakkoisosassa olevista kentistä varautuivat siihen, että lentoja joudutaan perumaan tai koko kenttä sulkemaan tulevan vuorokauden aikana.

Katrinan muassaan tuoneiden kaatosateiden ja tuulien uskotaan vaikeuttavan Yhdysvaltain lentoliikennettä ainakin keskiviikkoon saakka.

Finnairin tietoon ei maanantai-iltaan mennessä ollut tullut, että sen matkustajia olisi jumissa Yhdysvalloissa hirmumyrsky Katrinan takia. Lentoyhtiön tiedottajan Hetta Huittisen mukaan Finnairilla ei ole suoria eikä yhteistyölentoja myrskyn uhkaamille lentokentille Louisianassa, Mississippissä tai Alabamassa.

Floridan Miamiin Finnairilla on yhteydet muun muassa New Yorkin ja Pariisin kautta. Finnairin ulkomaanmyynnistä vastaava päällikkö ei kuitenkaan illalla osannut arvioida, kuinka paljon suomalaisia on näiden lentojen kautta matkannut Miamiin.

-On mahdollista, että suomalaismatkustajat ovat ostaneet esimerkiksi Finnairilta, Arealta tai Suomen Matkatoimistolta lippuja vaikkapa New Orleansiin, mutta koska jatkoyhteydet sinne ovat muiden tahojen hoidossa, meillä ei ole tietoa niistä, Huittinen sanoi.

Katrinasta 25 miljardin dollarin lasku

Katrina-myrsky voi aiheuttaa vakuutusyhtiöille jopa 25 miljardin dollarin eli yli 20 miljardin euron laskun. Se tekisi Katrinasta Yhdysvaltain kaikkien aikojen kalleimman hurrikaanin.

Riskejä arvioiva Eqecat-yhtiö alensi kuitenkin aiemmin tekemäänsä 30 miljardin dollarin vahinkoarvioitaan. Syynä oli se, että Katrina heikkeni hieman ennakoidusta ja iski arvioitua idemmäksi Meksikonlahden rannikolla. Vähimmäiskustannuksiksi Eqecat arvioi 12 miljardia dollaria.

Tähän mennessä Yhdysvaltain kalleimman hirmumyrskyn Andrew'n tuhot Floridassa vuonna 1992 maksoivat vakuutusyhtiöille yli 20 miljardia dollaria.

Sekä amerikkalaisten vakuutusyhtiöiden että vakuutusyhtiöille vakuutuksia tarjoavien jälleenvakuuttajien osakkeet olivat laskussa tänään. Sijoittajat epäilevät, että jälleenvakuuttajat joutuvat maksamaan liian kovan laskun hirmumyrsky Katrinasta. Tulilinjalla ovat muun muassa eurooppalaiset Swiss Re ja Munich Re, joiden kurssit laskivat 1,3 prosenttia. Myös niiden osakekurssien lasku lieveni hieman, kun hurrikaanin tarkka rantautumispaikka Yhdysvalloissa selvisi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Myrsky aiheuttanut rannikolla laajaa tuhoa.

(Yhdeksän uutiset 29.08.2005)

(Seitsemän uutiset 29.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.