Mainos

Hirmumyrsky Georges iski Kuubaan

Tuhannet ihmiset etsivät suojaa aamulla hirmumyrsky Georgesin käydessä Kuuban kimppuun. Floridaan sen odotettiin saapuvan ennen huomista. Kuuban ilmatieteen laitos kertoi myrskykeskuksen pyyhkäisseen saarelle varhain keskiviikkoiltana paikallista aikaa. Sitä ennen Georges oli neljän päivän ajan kylvänyt tuhoa Karibianmeren läntisemmillä saarilla ja aiheuttanut ainakin 108 ihmisen kuoleman.

Dominikaanisen tasavallan presidentti Leonel Fernandez ilmoitti Suomen aikaan tänä aamuna 70:n ihmisen kuolleen maassaan. Fernandez myös kertoi 100 000 ihmisen joutuneen kodittomaksi. Hirmumyrskyn vakuutetulle omaisuudelle aiheuttamien tuhojen arvioitiin nousevan yli miljardin dollarin eli noin 5,1 miljardin markan, ennen kuin se saapui Kuubaan. Tämä tietää sitä, että Georges on yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista hirmumyrskyistä alueella. Noin 200 000 kuubalaista on evakuoitu kodeistaan maan itäosissa, ja 70 000 koululaista siirrettiin pois vuoristoseudulta, missä he olivat poimimassa kahvisatoa. Floridan niemimaan kärjessä sijaitsevassa Florida Keyes -saarijonossa 80 000 ihmistä on evakuoitu. Miamin lähellä taas 500 000 ihmistä kehotettiin varautumaan evakuointiin.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vakuutti maan antavan tukea myrskyn runtelemille alueille. Hän sanoi Yhdysvaltojen jo auttavan raivaustöissä ja lupasi lähettää vielä apua Haitiin ja Dominikaaniseen tasavaltaan sekä valtuuskunnan Puerto Ricoon. Yhdysvaltain valtakunnallinen hirmumyrskykeskus arveli antavansa hurrikaanivaroituksen Etelä-Floridaan aamulla, mikä merkitsee sitä, että hirmumyrskyn odotetaan saapuvan vuorokauden kuluessa. Kuuban ilmatieteenlaitos uskoi Georgesin pysyttelevän vielä vuorokauden ajan Kuuban rannikon läheisyydessä.

Kuuban presidentti Fidel Castro kehotti maan kansalaisia pysymään rauhallisina ja säilyttämään "vallankumouksellisen yhtenäisyyden". Hän sanoi maan pyrkivän säästymään kaikilta kuolonuhreilta ja minimoimaan sadolle ja yhdyskuntarakenteille koituvat vahingot. Floridassa ihmiset vahvistivat asuntojaan ja ostivat kauppoja tyhjiksi hurrikaanin varalta. Koulut ja liikkeet sulkivat myös oviaan.

Haitissa viranomaiset vahvistivat 27 kuolleen hirmumyrskyn pyyhittyä maan poikki tiistaina ja keskiviikkona. Luvun odotettiin kuitenkin nousevan, kun 29 ihmistä oli vakavasti loukkaantunut ja ainakin yhdeksän ihmistä oli ilmoitettu kadonneeksi. Hirmumyrsky on tappanut lisäksi Antiguan ja Barbudan saarivaltiossa kaksi ihmistä, Puerto Ricossa viisi ja St. Kittsissä neljä.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.