Hirmumyrsky Francis ylitti Floridan

Rankkasateet, tuuli ja tulva-aallot piiskasivat Floridan itärannikkoa. Sähköt myrsky katkaisi jopa kahdesta miljoonasta kodista.

Hurrikaani Frances eteni tänään koko Floridan niemimaan poikki ja toi mukanaan myrskytuulet ja rankkasateet.

Myrsky katkoi sähköt yli kahdesta miljoonasta kotitaloudesta ja jopa 100 000 ihmistä joutui hakeutumaan tilapäissuojiin. Myrskyn silmä iski maihin lähellä Sewall's Pontia, noin 160 kilometriä Miamista pohjoiseen.

Ulvovat tuulet puhalsivat noin 45 metrin sekuntivauhdilla ja repivät mukaansa voimalinjoja, kattoja, puita ja ankkurissa olevia huviveneitä. Hirmumyrsky heikkeni jo ennen Floridaan saapumistaan ja sen odotetaan muuttuvan trooppiseksi myrskyksi vielä tänään. Tästä huolimatta viranomaiset varoittavat asukkaita pysyttelemään neljän seinän sisällä.

- Älkää palatko takaisin koteihinne. Muistakaa, että perheenne on tärkeämpi kuin arvotavaranne, muistutti Floridan kuvernööri Jeb Bush.

Myrskyn odotetaan aiheuttavan miljardien dollarien vahingot Floridan taloudelle. Presidentti George W. Bush kiiruhti kutsumaan myrskyä "suureksi katastrofiksi" ja julisti alueelle hätätilan. Kaikki osavaltion lentokentät ja satamat oli suljettu liikenteeltä.

Noin 2,8 miljoonaa floridalaista kehotettiin lähtemään kotoaan Francesin vuoksi. Kyseessä on suurin yksittäinen evakuointi osavaltiossa kautta historian.

Hitaasti liikkuvan ja suurikokoisen hirmumyrskyn uskotaan koettelevan Floridaa jopa 15 tuntia. Myrskyn silmä on halkaisijaltaan noin 120 kilometriä, mikä jo yksin on suurempi kuin Floridaa kolme viikkoa sitten ravistellut hirmumyrsky Charley.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat