Mainos

Hirmuhallitsijoista kertovat huijausviestit kiertävät yhä

Sähköpostin välityksellä lähetetään paljon kirjeitä, joissa sydäntäriipaisevilla tarinoilla yritetään huijata rahaa. Yhteensä suomalaisten on arvioitu menettäneen vuosien mittaan miljoonia euroja.

Suomalaisten sähköposteihin tulvii yhä tunteisiin vetoavia huijaustarinoita, joissa afrikkalaisten hirmuhallitsijoiden uhrit pyytävät kirjeen saajaa auttamaan suuromaisuutensa sijoittamisessa.

Palkkioksi viesteissä luvataan tuntuvaa siivua omaisuudesta. Kirjeen vastaanottajalta kertomuksissa kaivataan rahaa vain kuluihin, joita aiheutuu omaisuuden siirrosta auttajan tilille. Keskusrikospoliisi varoitti vastaavanlaisista sähköpostiviesteistä jo pari vuotta sitten, jolloin huijaustarinat sijoittuivat useimmiten Nigeriaan.

Tällä hetkellä suosittu näyttää olevan ainakin kertomus Zimbabwen presidentin Robert Mugaben vastustajien onnettomasta kohtalosta. Kirjeen kirjoittaja esittäytyy zimbabwelaisen maanviljelijän pojaksi, jonka perheen Mugaben hallinto on murhannut ja maatilan polttanut. Kertomuksen mukaan mies on joutunut pakenemaan maasta isänsä muhkean perinnön kanssa, jota hän ei itse pysty sijoittamaan oleskellessaan Alankomaissa turvapaikanhakijana.

Rikosylikonstaapeli Ossi Kähönen krp:sta kertoo, ettei kirjeistä ei ole aikoihin tehty rikosilmoituksia. Epäilemättä jotkut kuitenkin vastaavat viesteihin, sillä muuten niitä ei lähetettäisi vuodesta toiseen. Suomessa kirjeitä on ollut liikkeellä 90-luvun alusta lähtien, mutta esimerkiksi Ruotsissa huijauskirjeisiin tutustuttiin paperiversioina ensi kerran jo 50-luvulla.

Vastata ei kannata edes piloillaan

Aiempina vuosina poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa suomalaiset olivat vastanneet viesteihin, lähettäneet rahaa ja menettäneet ne.

Yhteensä suomalaisten on arvioitu menettäneen vuosien mittaan miljoonia euroja. Muutama henkilö on jopa matkustanut Afrikkaan ja joutunut siellä vaarallisiin tilanteisiin. Luvattuja rahoja kukaan ei tiettävästi ole nähnyt.

Kaikki tapaukset tuskin ovat tulleet poliisin tietoon, sillä aina huijatut eivät kehtaa kertoa haksahduksestaan. Kähösen mukaan huijauskirjeitä vastaanotetaan ympäri maailmaa. Huijarien käräyttäminen on äärimmäisen vaikeaa. Kaikilla Afrikan maiden viranomaisilla tuskin edes on halua tukahduttaa tuottavaa bisnestä, jonka hyödyt voivat korruption kautta virrata myös viranomaisille itselleen.

Kirjeiden saajat voivat välttää uhriksi joutumisen helposti.
-Neuvona on, että kirjeisiin ei missään nimessä pidä reagoida mitenkään. Vastauksia ei kannata lähetellä edes pilan päiten, sillä kirjeiden tekijät todella ovat ammattirikollisia, varoittaa Kähönen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.