Mainos

Hipsteri, sahasää, viinitarhasali - nämä ovat uudissanoja

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on jälleen poiminut eri lähteistä 4 000 uutta suomalaista sanaa. Viime vuonna me suomalaiset innostuimme puhumaan muunmuassa hipstereistä, somesta ja marttailusta.

Tutkijoiden poimimat sanat eivät ole vielä virallisia käyttösuosituksia, ja osa sanoista varmasti poistuu käytöstä, jos ilmiökin sammuu. Osa uudissanoista päätyy kuitenkin Kielitoimiston sanakirjaan ensi syksynä. Tässä on muutama esimerkki.

Talousuutisista suomen kieleen on levinnyt eurobondi-sana. Suunnitellut eurobondit olisivat euromaiden yhteisesti liikkeeseen laskemia joukkovelkakirjoja, joilla otettaisiin yhteisvastuu euromaiden veloista.

Hipsteri-sanan kielitieteilijät ovat määritelleet urbaania elämäntapaa edustavaksi tyylitietoiseksi nuoreksi aikuiseksi.

Jasmiinivallankumous tarkoittaa Tunisiasta viime vuonna alkanutta arabimaiden kansannousu, jota kutsutaan myös arabikevät-termillä. Jasmiini on Tunisian kansalliskukka.

Karppi on paitsi särkikala myös karppaaja eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava ihminen.

Se, joka marttailee, hidastaa elämäänsä ja rauhoittuu puuhailemaan kotona. Marttaliiton kampanjasta peräisin oleva marttailu-sana on sukua kotoilulle eli homingille sekä hitailulle eli downshiftaukselle.

Sahasää tarkoittaa nopeasti ääripäästä toiseen vaihtelevaa säätä ja some sosiaalista mediaa.

Tandem merkitsee yhä esimerkiksi tandempyörää, tandemlaskuvarjohyppyä sekä pitkää ajoneuvoyhdistelmää, mutta sen uusi merkitys politiikassa tarkoittaa nyt myös valtakaksikkoa esimerkiksi Venäjällä (Putin ja Medvedev) tai Euroopan unionissa (Ranska ja Saksa).

Viinitarhasali on konserttisali, jossa esiintyjät ovat keskellä ja yleisö heidän ympärillään nousevissa katsomoissa. Sana levisi kieleen, kun Helsingin uusi Musiikkitalo otettiin käyttöön viime vuonna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.