Mainos

Hip hoppia tyhjästä: Sveitsiläinen taiteilija luo musiikkia asioista, joita monet eivät edes noteeraa

Sveitsiläinen Moritz Wettstein on yksi 12:sta taiteilijasta, jotka saivat tänä vuonna mahdollisuuden tehdä työtä arkisen ympäristönsä ulkopuolella. Eurooppalainen taideprojekti Sound Development City toi taiteilijoita ympäri maailmaa viikoksi Riikaan ja viikoksi Helsinkiin.

Wettsteinille se tarkoitti Helsingin äänimaailman nauhoittamista ja musiikin luomista useamman tietokoneohjelman avulla kotikutoisessa pikkustudiossa Kalliossa.

– Käytännössä nauhoitan mitä vain, ohi ajavien pyörien ääniä, narahduksia, tuulen huminaa kasveissa… Liikenteen äänistä en niin välitä, niitä löytyy kaupungista kuin kaupungista, Wettstein sanoo.

Hän kertoo pitävänsä eniten työskentelystä puhutun kielen kanssa.

– Latviassa pyysin tapaamiani ihmisiä sanomaan nauhuriin mitä vain mieleen tulee. Nauhoitin muun muassa venäjäksi luettuja runoja. Suomessa muun muassa nauhoitin erään ikämiehen puhetta menneisyydestä. Se oli mahtavaa, puhe itsessään kuulosti räppäykseltä.

Merkityksen ymmärtäminen sotkee

Wettsteinin mukaan jutun juoni on siinä, ettei hänellä ole mitään käsitystä sanojen merkityksestä.

– En ymmärrä latviaa, venäjää tai suomea. Silloin voin keskittyä pelkästään ääneen, sen sointiin, rytmiin ja melodiaan. Yhdestä tavusta tai äänteestä saa leikattua biittiin iskun, joka tuo musiikkiin väriä.

Wettsteinin lisäksi Helsingistä hakivat inspiraationa myös muut eri alojen taiteilijat, jotka hyväksyttiin mukaan Sound Development Cityn tämän vuoden ohjelmaan. Muutama vuosi sitten alkanut toiminta tuo vuosittain uuden taiteilijaryhmän ympäri maailmaa kahteen eurooppalaiseen kaupunkiin.

– Viime vuonna olimme Etelä-Euroopassa, ja toive Pohjois-Euroopassa käymisestä tuli taiteilijoilta itseltään. Helsingissä ja Riikassa on paljon samaa, mutta toisaalta kaupungit ovat täysin erilaisia. Helsinki on modernimpi ja täynnä pieniä absurdeja juttuja, projektinjohtaja Duscha Kistler kertoo. 

Uutta inspiraatiota

Kistlerin mukaan voittoa tavoittelemattoman kulttuuriprojektin tarkoituksena on antaa taiteilijoille mahdollisuuksia uusien ideoiden etsimiseen ja kontaktien luomiseen.

Moritz Wettstein on tavannut suomalaisia hiphop-nimiä, etunenässä Karri Miettisen eli Palefacen. Tavoitteena on jonkinlainen yhteistyö tulevaisuudessa.

– Tietenkin tää on myös kotimaisille artisteille hyvä juttu. Hip hop kuten musiikki yleensä ei tunne rajoja, ja uudet ideat ovat aina tervetulleita, Miettinen toteaa.

Niin ja ne kaikki nauhoitetut rapinat, hurinat ja suomalaisten spontaanit kommentit?

– Palaan Zürichiin ja työstän niistä uusia kappaleita. Toivottavasti mahdollisimman pian, ohjelmoinnin parissa leipätyötään tekevä Wettstein hymyilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja