Mainos

Hintakilpailu räjähti kotimaan lennoilla – "kestämätön tilanne"

Halpalentoyhtiö Norwegian on pakottanut muut lentoyhtiöt poikkeuksellisen kovaan hintakilpailuun Suomessa.

Lentomatkustajille tilanne on ollut hemmottelua: esimerkiksi lento Helsingistä Ouluun irtoaa muutamalla kymmenellä eurolla. Halvat lennot ovatkin lisänneet lentämistä. Eniten matkustajamäärä on kasvanut juuri Oulussa, 40 prosenttia viime vuodesta.

– Kun vertaa tätä syksyä syksyyn 2008, periaatteessa Suomen markkinoilla on saman verran matkustajia, mutta he maksavat 40 prosenttia vähemmän kuin silloin, Blue1:n johtaja Tom Christides sanoo.

Norwegian on tullut ryminällä Suomeen. Syksyllä sillä oli jo lähes saman verran matkustajia kuin Blue1-yhtiöllä. Vaikeinta hintakilpailussa onkin ollut juuri Blue1:lla, jonka tappiot ovat yli kaksinkertaistuneet tänä vuonna.

– Tällä hetkellä menee huonosti. Tämä vuosi menee kyllä syvälle, mutta ryhdyimme jo puoli vuotta sitten toimenpiteisiin. Olemme käyneet läpi reittiverkostoa ja lopettaneet kannattamattomia reittejä, Christides sanoo.

Finnair arvioi, että vilkkaimmilla reiteillä on liikaa tarjontaa.

– Tarjonnan lisääntyminen on ollut suurinta Helsinki–Oulu-reitillä, jossa lennetään yli 20 edestakaista vuoroa päivässä. Meidän näkemyksemme mukaan se ei ole kestävällä tasolla, Finnairin johtaja Ville Iho sanoo. Yhtiö ei silti aio vetäytyä reitiltä.

Lentomatkustus on lisääntynyt vielä lokakuussakin lähes viidenneksellä viime vuodesta taantuman uhasta huolimatta. VR puolestaan on menettänyt matkustajia Helsingin ja Oulun välillä, vaikka junalippujen hintoja on pudotettu.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.