Hinta ja raskaat hoidot käännyttävät useimmat munasolujen pakastusta harkitsevat

Eräät yhdysvaltalaiset yritykset alkavat kustantaa työntekijöidensä munasolujen pakastamisen. Suomessa kokemukset munasolujen pakastuksesta ovat vähäisiä.

Moni hoidosta kiinnostunut on luopunut ajatuksesta, kun on selvinnyt, kuinka hintava ja työläs prosessi on edessä.

Osalla naisista hedelmällisyys laskee jo nopeasti 30 ikävuoden jälkeen. Heidän munasolujansa pitäisi kerätä jo noin 25-vuotiaana eikä moni vielä silloin juuri ajattele asiaa.

– Mitä lähemmäs 40 tullaan niin sitä epätodennäköisemmäksi se raskaus tulee. Monet kokevat huojentavaksi tietää, että munasoluja on laitettu pakkaseen eli jotain on tehty, vaikka se ei ole mikään sataprosenttinen tae raskaudesta. erikoislääkäri Tuija Foudila Mehiläisen lapsettomuuden hoitoon erikoistuneelta klinikalta sanoo.

Raskasta ja kallista

Prosessi on kallis ja kohtuullisen raskas. Nainen joutuu käyttämään hormonilääkitystä, käymään läpi hedelmöityshoidon ja munasolujen keräyksen yhdestä kolmeen kertaan, että saadaan talteen riittävä määrä munasoluja.

– Se ei ole pikkujuttu. Se maksaa tuhansia ja on ihan pienen ryhmän mahdollisuus, Väestöliiton lapsettomuusklinikan toimitusjohtaja Anne-Maria Suikkari sanoo.

Yhdysvaltalaisille naistyöntekijöilleen munasolujen pakastamista tarjoavat Apple ja Facebook olivat arvioineet pakastus- ja säilytyskustannuksiksi 16 000 euroa, joka ei ilmeisesti sisällä varsinaista pakastetun munasolun hedelmöityskäyttöä.

Lääkkeet hoidon yhteyteen saattavat maksaa yhtä kertaa kohden noin 1 200 euroa.  Itse talteenottoja tarvitaan yhdestä kolmeen ja ne maksavat kukin noin 3 000 euroa. Tähän tulevat päälle säilytyskustannukset ja itse käyttöönotto.

Ei ikärajaa, vaan käytännön rajoitteita

– Suurin osa kyselijöistä on 35–36-vuotiaita. Yli 40-vuotiaille joudumme sanomaan, että tämä ei ole heille ratkaisu. Munasolujen määrä ja laatu on jo niin alentunut, että ei ole eettistä antaa väärää toivoa, Väestöliiton Anne-Maria Suikkari sanoo.

Pakastettu munasolu säilyy määrättömän kauan. Varsinaista ikärajaa sille, minkä ikäinen nainen voi vielä käyttää pakastetun munasolun, ei ole. Usein kuitenkin muut tekijät, kuin varsinainen ikä tulevat tielle.

– Suomessa ei tehdä vaihdevuoisen ylittäneiden naisten hedelmöittämishoitoja, vaikka varsinaista ikärajaa ei olekaan. erikoislääkäri Tuija Foudila kertoo.

Tietoa omasta hedelmällisyydestä

Laatu saadaan munasoluista selville vasta, kun ne sulatetaan. Naisen hedelmällisyyttä pystytään kuitenkin arvioimaan hormonitasoja mittaavilla verikokeilla ja ultraäänitutkimuksilla.

– Samoilla testeillä ja haastatteluilla pystytään antamaan naiselle arvio siitä, kuinka kauan hänellä on aikaa odottaa, Väestöliiton Anne-Maria Suikkari kertoo.

Onnistuminen ei ole varmaa

Vaikka tarvittavat munasolut saataisiin talteen, ei itse raskauden muusta onnistumisesta ole takeita.

– Italiasta on tilastoja yksityisiltä huippuklinikoilta, joiden mukaan munasoluja on parhaimmillaan tarvittu vain kahdeksan kappaletta. Munasoluja tarvitaan 8-15 kappaletta, että saadaan aikaan lapsi. Väestöliiton Anne-Maria Suikkari sanoo.

Suomessa talteenotot on aloitettu noin vuosi sitten. Laillisesti munasolujen pakastamiselle ei ole ollut esteitä.

Väestöliiton Anne-Maria Suikkarin mukaan on vain varmistettu, että tiedetään, miten munasolujen talteenotto ja pakastus kannattaa tehdä ja toimenpiteisiin ollaan teknisesti valmiita.

Lue myös:

    Uusimmat